Geld en Werk

'Kijk, zonder handen!' Veilig Verkeer vreest 'zelfrijdende' auto's

26 oktober 2015 07:44 Aangepast: 26 oktober 2015 07:54
Beeld © YouTube / RockTreeStar

Veel automobilisten die een 'zelfrijdende' Tesla Model S bezitten, zullen de verleiding om met losse handen te rijden waarschijnlijk niet kunnen weerstaan.

Daarvoor vreest Veilig Verkeer Nederland (VVN) nu dat de Amerikaanse autofabrikant toestemming heeft gekregen om zijn autopilot-software over de hele wereld uit te rollen.

Met die software kunnen automobilisten hun Model S deels zelfsturend maken. Zo zit er een 'autosteer' functie op, die zorgt dat de auto recht in één baan blijft rijden en niet te dicht op voorgangers rijdt. Ook kan de auto zelf parkeren (en een parkeerplekje uitzoeken), automatisch van baan veranderen als je de richtingaanwijzer aanzet en waarschuwen voor objecten in je blinde hoek en mogelijke botsingen.

Niet verantwoord
De software helpt en ondersteunt de gebruiker dus. En hoewel topman Elon Musk benadrukt dat automobilisten te allen tijde hun handen aan het stuur moeten houden, spreekt VVN in De Telegraaf zijn zorg uit over de verkeersveiligheid. "Eigenaren zullen de verleiding toch niet kunnen weerstaan. Daarom vinden we het niet verantwoord." 

VVN vindt dat dergelijke software pas mag worden toegestaan 'wanneer het honderd procent veilig is'. Daarvan is nog geen sprake. Op YouTube zijn filmpjes uit de Verenigde Staten te zien van mensen die bijna een ongeluk krijgen met hun Model S.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore