Geld en Werk

Populairste adblocker iOS teruggetrokken

19 september 2015 17:02 Aangepast: 19 september 2015 17:11

De ontwikkelaar van de Peace-app, een adblocker voor de nieuwste versie van Apple's iOS, heeft zijn creatie na twee dagen al teruggetrokken. "Het voelt gewoon niet goed."

'Peace' was de afgelopen dagen de meest gedownloade betaalde app in de Apple store. Een doorslaand succes zou je zeggen, maar Marco Arment, de ontwikkelaar, kreeg gewetenswroeging.

'Het voelt niet goed'
"Zo veel succes behalen met Peace voelt gewoon niet goed", schrijft Arment op zijn blog. "Dat had ik niet verwacht, maar dat had misschien wel gemoeten. Er is een belangrijke kanttekening te plaatsen bij adblockers: hoewel veel mensen er een hoop aan hebben, schaden ze ook anderen. Daaronder zijn velen die het niet verdienen" 

 

Wie die mensen precies zijn wordt niet helemaal duidelijk, maar hij lijkt te doelen op de inkomsten die eigenaren van sites en apps mislopen door adblockers. Veel websites zijn namelijk voor hun inkomsten afhankelijk van het aantal keer dat er geklikt wordt op een advertentie.

Te simpel
Arment is niet helemaal van zijn geloof afgevallen, maar hij schrijft dat zijn app te simpel en rigide was. Volgens hem moet een goede adblocker complexer zijn, en niet alle advertenties blokkeren.

"Ik geloof nog steeds dat adblockers nodig zijn vandaag de dag, (...) maar ik heb in de afgelopen hectische dagen geleerd dat ik mij er niet goed bij voel om er een te maken en te oordelen over wat er geblokkeerd wordt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore