Geld en Werk

'Marketeers moeten slim de strijd aan met adblockers'

23 oktober 2015 06:00 Aangepast: 23 oktober 2015 05:59
Beeld © Bloomberg

De omzet van online advertising is de afgelopen vijf jaar verdubbeld, waarmee het de grootste tak binnen de advertentiemarkt is geworden. Maar de sector staat onder druk door adblockers, dus het is aan marketeers om ervoor te zorgen dat consumenten niet dezelfde advertenties te zien krijgen, zegt ABN Amro.

De omzet van online advertenties groeit meer dan de markt. Het aandeel in de totale markt zal dit jaar stijgen van 37 procent tot 41 procent, denkt ABN Amro. De advertentieomzet voor print is de laatste jaren gedaald, terwijl die voor televisie niet veel meer toeneemt.

De groei voor online advertenties vlakt af en dat geeft aan dat de markt volwassen begint te worden, stelt de bank. Binnen online is mobiel adverteren nog wel een groeimarkt. Vorig jaar steeg de omzet er met een duizelingwekkende 82 procent.

Onder druk door adblockers
Ondanks het feit dat de online advertentiemarkt een enorme successtory is, staat de sector onder druk. Consumenten keren zich in toenemende mate tegen ongewenste reclame op internet en installeren steeds vaker adblockers, waardoor advertenties niet meer zichtbaar zijn.

De Autoriteit Consument en Markt adviseert zelfs adblockers, als middel tegen malware die via online advertenties wordt verspreid.

Niet iedere consument dezelfde reclame
ABN Amro denkt dat online marketeers moeten zien te voorkomen dat gebruikers dezelfde reclames getoond krijgen, om slim de strijd aan te gaan met adblockers.

Reclame moet interessant, relevant en goed zijn, dan downloaden mensen geen adblocker, aldus Steven Peters, Sector Banker Technologie, Media en Telecom.

Reclame in billboards in online video's
Volgens hem kunnen er door nieuwe technologie cookies worden ontwikkeld die bepaalde transacties vastleggen. Ook kunnen consumenten zelf aangeven waarvoor ze belangstelling hebben. Bovendien kunnen advertenties worden geïntegreerd, bijvoorbeeld in billboards in online video's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore