Economie

Bank of England kiest eindelijk partij: tegen Brexit

17 maart 2016 15:18 Aangepast: 01 augustus 2017 02:00

Volgens de Britse centrale bank, de Bank of England, kan het referendum over een Brexit er voor zorgen dat investeringen en daarmee de economische groei worden gedrukt. Eerder wil de centrale bank niet zeggen waar het stond in de discussie.

De Britse centrale bank liet vandaag voor het eerst weten wat het van het referendum over een Brexit vindt. Dat gebeurde bij de bekendmaking dat de rente gelijk wordt gehouden op het historisch lage niveau van 0,5 procent.

Volgens de Bank of England (BoE) is er steeds meer onzekerheid over de uitkomst van het referendum op 23 juni. Door de onduidelijkheid over de uitslag kan op korte termijn de groei worden gedrukt. De peilingen wijzen op verdeeldheid onder de Britse bevolking, met veel mensen die nog geen besluit hebben genomen om voor of tegen een vertrek uit de EU te stemmen.

'Minder investeringen bij Brexit'
De Bank of England is vandaag niet de enige die waarschuwt voor de gevolgen van een eventueel Brits vertrek uit de Europese Unie. De Hong Kongse miljardair Li Ka-shing zegt dat hij 'zeker' zijn investeringen in het Verenigd Koninkrijk zal terugschroeven in geval van een Brexit. Ka-shing wil mobiele telecomprovider O2 kopen.

Volgens Ka-shing is een Brexit een risico voor lange termijninvesteerders. Maar de rijkste inwoner van Hong Kong zegt dat hij niet verwacht dat het tot een Brexit komt.

Eerder zeiden bestuurders van Nissan, Ford en Daimler (het concern achter Mercedes) al bezorgd te zijn over een Brexit. Ook andere grote ondernemingen spraken zich uit voor een lidmaatschap van de EU en dus tegen een Brexit.

Extra geld in financiële systeem
De Bank of England gaf eerder aan rond de datum van het referendum extra liquiditeit in het financiële systeem te pompen. 

Door de gedaalde koers van het pond is voor inwoners van het Europese vasteland een tripje naar Londen wel goedkoper geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore