Economie

Minder jetlag met nieuwe Airbus A350

27 december 2015 12:32 Aangepast: 04 augustus 2017 00:22
Beeld © AFP

Midden in de nacht trek in ontbijt, 's avonds niet in slaap kunnen komen omdat je lichaam denkt dat het nog middag is. Een jet lag is één van de vervelende dingen aan reizen met het vliegtuig, maar Airbus probeert daar wat aan te doen.

Een jet lag is waarschijnlijk nooit helemaal te voorkomen, je lichaam kan zich nu eenmaal niet snel genoeg aanpassen aan de snelheid waarmee je rond de wereld vliegt. Maar Airbus probeert met de nieuwe A350 XWB wel het leed wat te verzachten. 

Overdag maakt je lichaam maar een beetje melatonine aan. Deze stof zorgt er voor dat je je moe gaat voelen. Als er minder licht is, dan wordt er meer melatonine aangemaakt. Maar dat ritme wordt in de war geschopt als je in een vliegtuig zit en meerdere tijdzones doorkruist. In de Airbus A350 XWB zit LED-licht dat gedurende de vlucht verandert om het verschil in zonlicht te imiteren.

16,7 miljoen soorten licht
Er kunnen 16,7 miljoen verschillende soorten licht worden gemaakt, zegt een woordvoerder tegen Quartz. Daarmee maakt het niet uit hoe lang de vlucht duurt of door hoeveel tijdzones je vliegt, je lichaam kan zich sneller aanpassen. Het maakt echt een verschil als je vliegt tussen Europa, de VS en Azië, zegt Airbus.

Qatar Airways was de eerste die met de A350 vloog. Air France-KLM heeft er 25 besteld, waarvan zeven voor KLM.

Luchtdruk
Ook luchtdruk en luchtvochtigheidsgraad spelen mee bij het ontstaan van jet lag. Vliegtuigen zijn vooral van aluminium, maar dat is gevoelig voor corrosie.

Door meer kunststof in de vliegtuigen te verwerken kan de cabinedruk omlaag naar de druk die is te vergelijken met die op 8000 voet (2400 meter) naar 6000 voet (1800 meter). Daardoor kan de luchtvochtigheid ook omhoog.

Betere luchtkwaliteit
Een derde punt waarmee de A350 er voor zorgt dat je minder last hebt van jet lag is dat de lucht in het vliegtuig elke twee tot drie minuten wordt gefilterd. De betere luchtkwaliteit kan er voor zorgen dat je beter slaapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore