Geld en Werk

Britse EU-agentschappen verdeeld met songfestival-achtig systeem

31 juli 2017 16:36 Aangepast: 31 juli 2017 16:36
De Zuidas, waar het EMA moet komen te staan. Beeld © ANP

Vandaag verstrijkt de deadline voor EU-landen om zich aan te melden voor de brexitbuit: twee agentschappen die een hoop banen en geld opleveren. Nederland is in de race, maar er wacht nog een songfestival-achtig stemproces.

In november worden er twee EU-agentschappen verdeeld, die nu nog in Londen zijn gevestigd. Na de brexit moeten de Europese Bankautoriteit en het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) weer naar het vaste land worden verplaatst.

900 banen, duizenden bezoekers

Vooral laatstgenoemde wordt als de hoofdprijs gezien: er werken bijna 900 mensen. Daaromheen zwerven ook nog de farmaceuten die dichtbij het vuur willen zitten. Per jaar trekt het instituut 36.000 bezoekers: goed voor de lokale economie dus.

Om het agentschap naar Amsterdam te halen is Nederland van plan 10 miljoen euro uit te trekken voor de uitbreiding van de werkzaamheden na de brexit. Ook belooft Nederland een op maat gemaakt kantoor en investeringen in huisvesting voor de werknemers.

Bankenautoriteit minder populair

Maar Nederland is zeker niet het enige land dat EMA wil scoren. Twintig andere landen zijn ook in de running, maar ons land lijkt er meer werk van te maken dan veel andere lidstaten. De Bankenautoriteit is wat minder in trek: voor dat instituut zou de race vooral tussen Parijs en Frankfurt gaan.

Vandaag is dus de laatste kans om je aan te melden, Nederland heeft dat allang gedaan. Maar daarna wacht een stemproces van songfestival-achtige proporties.

Tombola

Eerst beoordeelt de Europese Commissie, de vakjury zeg maar, de biedingen. Daarover rapporteren ze aan de lidstaten, die op basis daarvan mogen gaan stemmen. In oktober krijgen de gegadigden nog wel de kans om een presentatie van maximaal drie minuten te houden.

Daarna begint de Europese tombola pas echt. Op een top in november wordt er gestemd in meerdere rondes. Lidstaten kunnen niet beide instellingen 'winnen'. Het eerst wordt er gestemd voor de EMA 

Punten verdelen

In ronde één hebben alle landen zes punten te vergeven voor hun drie favoriete landen. De eerste keuze krijgt drie punten, de tweede twee en de derde één. Als een land in de eerste ronde 14 keer drie punten scoort (meerderheid van de 27 overgebleven landen), is de buit meteen vergeven.

Geen winnaar? Dan gaan de drie landen met de meeste punten door naar de tweede ronde. Bij gelijkspel kunnen dat er zelfs meer zijn. In de tweede ronde heeft iedere stemmer één punt te vergeven. De winnaar is het land met 14 of meer punten. Komt niemand daaraan? Jawel: ronde drie. 

Dit alles wordt overigens niet live uitgezonden maar vindt plaats achter gesloten deuren. 

Loten

In de derde ronde wint het land met de meeste punten. Tenzij er sprake is van een gelijke stand. Dat mag de tijdelijke voorzitter van de Raad de Europese Unie 'beslissen' door middel van, echt waar, lootjestrekken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore