Geld en Werk

Nederland dient recordaantal dataverzoeken in bij Apple

19 april 2016 10:11 Aangepast: 31 juli 2017 18:30
Beeld © Getty

De Nederlandse overheid heeft in de tweede helft van vorig jaar een recordaantal dataverzoeken bij Apple ingediend. Er werd informatie van 341 Apple-apparaten en 13 Apple-accounts opgevraagd.

Dat staat in het transparantierapport van Apple (pdf). In het rapport noemt Apple het aantal verzoeken dat het van overheden krijgt.

De reden achter deze verzoeken mag Apple niet noemen, maar een overheid kan bijvoorbeeld bij een strafrechtelijk onderzoek een dataverzoek indienen om meer informatie over de verdachte of zijn handlangers te achterhalen. Maar zo'n verzoek wordt bijvoorbeeld ook ingediend bij het opvragen van informatie over een verloren of gestolen iPhone.

39 verzoeken voor 341 apparaten
In totaal diende Nederland 39 verzoeken in waarmee het om de data van 341 Apple-apparaten vroeg. Het gaat dan onder andere om persoonsgegevens die zijn gekoppeld aan het apparaat, het IMEI-nummer of de momenten waarop de eigenaar met apparaat gebruikmaakte van Apple-diensten. Bij 16 verzoeken werd er ook daadwerkelijk door Apple data overhandigd.

Het aantal van 341 apparaten is fors meer dan de 85 apparaten waar Nederland in de eerste helft van 2015 informatie over wilde krijgen. Ondanks het recordaantal is Nederland nog steeds een kleine speler als het om dataverzoeken gaat. De VS vroeg informatie op over 4000 Apple-apparaten, bij China was dit aantal 1005. In Europa vormen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland de top drie, met verzoeken voor respectievelijk 1196, 1610 en 11.989 Apple-apparaten.

13 Apple-accounts
Ook diende de Nederlandse overheid dataverzoeken voor 13 Apple-accounts in, waarbij er 5 keer data werd overhandigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om iCloud-backups van berichtjes, foto's en e-mails. Bij deze verzoeken spant de VS de kroon met 1015 verzoeken, in Europa wordt de top drie gevormd door dezelfde drie landen. Het Verenigd Koninkrijk staat op de eerste plek met 208 verzoeken, gevolgd door Duitsland (130) en Frankrijk (60).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore