Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Arbitragehof TTIP dealbreaker EU tijdens onderhandelingen

08 december 2015 17:11 Aangepast: 04 augustus 2017 11:01
In september deed Malmström een voorstel voor een nieuwere, modernere versie van het model Beeld © ANP

De kritiek op TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Amerika, neemt van alle kanten toe. Vooral het ouderwetse ISDS ligt onder vuur. Dit arbitragehof is weinig transparant en biedt de mogelijkheid tot geheime deals, waardoor de angst bestaat dat de Amerikaanse claimcultuur de overhand zal nemen in Europa. De Europese Unie wil dat voorkomen en zal daarom zijn poot stijfhouden tijdens de onderhandelingen, zegt eurocommissaris van Handel Cecilia Malmström tegen RTL Z.

In september deed Malmström een voorstel voor een modernere versie van het model. Op het oude is veel kritiek en dit nieuwe voorstel is potentieel een dealbreaker in de onderhandelingen, vertelt ze tegen RTL Z.

Er is hard verandering nodig, zegt Malmström. Volgens haar zouden de lidstaten het niet accepteren dat er wel een vrijhandelsverdrag tussen Amerika en Europa ingevoerd wordt, maar dat deze oude ISDS blijft bestaan. "Dat zouden de lidstaten niet accepteren, dat is een gepasseerd station. Het is een belangrijke kwestie want we hervormen het hele systeem. We staan open voor verbetering, maar dit is de weg die we moeten inslaan. Dit is de nieuwe Europese manier van zakendoen."

'Amerikanen zullen niet overal mee instemmen'
Ze vertelt haast te hebben met het plan en het graag onder het Obama-bewind af te willen ronden, 'maar de inhoud heeft prioriteit'. "Het moet voor de Europeanen een goede deal zijn waarin onze voorwaarden verwerkt zijn. Zo niet, dan moeten we verder onderhandelen. We hebben nog een jaar. Bij de volgende onderhandelingsronde staat het arbitragehof op de agenda."

Helemaal zonder slag of stoot zal het niet gaan, vermoedt ze. "Dit is een Europees voorstel, met inbreng van lidstaten en het Europees Parlement. Zij staan erachter, maar bij onderhandelen luister je naar de tegenpartij. De Amerikanen zullen niet met alles instemmen."

Ze ziet wel ruimte voor gesprek met de Amerikanen, omdat ook het congres kritiek op het oude systeem heeft. "Zij vinden dat het oude systeem niet transparant genoeg is en te weinig mogelijkheid tot regulatie biedt. Over het oplossen van de belangrijkste kritiek bestaat dus overeenstemming. Als we volgend jaar december nog niet klaar zijn, komt het niet hierdoor."

Hoe werkt het ook alweer?
Het huidige ISDS-systeem is al meer dan 50 jaar oud en is ook een onderdeel van het nieuwe vrijhandelsverdrag tussen Amerika en Europa. Buitenlandse bedrijven kunnen een claim indienen als ze financieel benadeeld worden wanneer er (tussentijds) nieuwe wetgeving wordt aangenomen. Volgens de ouderwetse regels zijn deze 'scheidsrechters' commerciële advocaten en geen onafhankelijke rechters. Ook is het niet mogelijk om in beroep te gaan tegen de uitspraak en is deze niet openbaar. Dat kan ervoor zorgen dat bedrijven miljoenenclaims aan landen gaan opleggen.

Malmstöm ​stelt daarom vier belangrijke veranderingen voor:

  1. Advocaten en rechters van ISDS zaken moeten voortaan zijn aangesloten bij een permanent internationaal hof voor investeerdersbeslechting. (Die moet nog wel worden opgericht)
  2. Er moet een hoger beroep komen voor ISDS zaken
  3. Een bedrijf kan niet én het ISDS-hof inroepen én een claim bij de nationale rechter van het land waar tegen geprocedeerd wordt neerleggen.
  4. Expliciet een regel opnemen in het TTIP verdag dat nationale overheden eigen wetgeving mogen opstellen. ('right to regulate')

Bekijk hieronder het hele interview met eurocommissaris Malmström:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore