Geld en Werk

Hoe bewaar je geld en waardevolle spullen veilig thuis?

07 juni 2017 15:08 Aangepast: 07 juni 2017 17:10
Beeld © Getty images

60.000 euro had de 95-jarige Bets Hoogveld in een kruipruimte onder haar huis liggen. Tot het gestolen werd. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je geld en waardevolle spullen thuis wel veilig zijn?

De rente staat laag en beleggen is niet voor iedereen weggelegd. En als je meer dan 25.000 euro op de bank hebt staan betaal je ook nog eens vermogensrendementsheffing, waardoor uiteindelijk je geldberg(je) zelfs krimpt. 

Ondanks de risico's die het met zich meebrengt, kiezen nog altijd mensen ervoor hun geld thuis te verstoppen. Zoals Bets Hoogveld, die bestolen werd van de 60.000 euro die ze samen met haar kinderen in een kruipruimte onder haar huis had verstopt.

Twee vuistregels

Hoogveld maakte een kapitale fout, zeggen beveiligingsexperts. Want als je dan toch grote bedragen geld thuis gaat verstoppen, gelden er twee vuistregels. "De eerste regel is goede sloten," zegt Daniel Vermunt van Beveiligingsbedrijf Vermunt BV.

"Je moet ervoor zorgen dat inbrekers niet binnen drie minuten al in je huis staan. De gelegenheidsdief schakel je daarmee al uit." Voor de betere beveiliging kun je er nog voor kiezen de standaardsloten uit te breiden met bijvoorbeeld rolluiken en camera's. Neem je de buitenkant van je huis niet serieus, dan heeft zelfs de meest veilige kluis geen zin.

De tweede regel, minstens zo belangrijk: houd je mond. Dat wil zeggen: het liefst tegen iedereen. Zeker wanneer het om grote bedragen gaat, praten mensen daar maar wat graag over. Het is nou eenmaal spannend en bijzonder. Dus zeg niets tegen je kinderen, je buurvrouw en je schoonmaker. "In het geval van mevrouw Hoogveld moet het bijna wel iemand zijn geweest die de locatie van het geld kende," zegt Vermunt.

Wees creatief

Zolang je je maar aan die voorwaarden houdt kun je creatief worden. Elke situatie is anders. Zo zou je, als je naast geld ook andere waardevolle spullen wil bewaren, ervoor kunnen kiezen om je risico te spreiden. Als je je geld en andere spullen op verschillende plekken bewaart, verklein je de kans dat je na een inbraak alles kwijt bent.

Het inzetten van een 'afleidingskluis' is ook een topidee, zegt Vermunt. Die staat op een opvallende plek, met een klein bedrag erin. Het grote bedrag verstop je dan ergens anders.

Wanneer het gaat om spullen die wel bekend zijn bij de Belastingdienst en die je wil verzekeren, eist de verzekering ook goede beveiliging. Vermunt vertelt over een van zijn klanten, een bejaarde vrouw van 80 die de dure schilderijencollectie van haar zus erfde. "Die moest ineens haar huis hermetisch beveiligen. De verzekeraar vroeg daarom."

Goud in ijsbakken

In het Gooi ging jaren geleden het gerucht dat rijken hun goud massaal verstopten in bakken vanille-ijs. Waarom het specifiek vanille was, is dan weer niet bekend. Anderen stoppen briefjes tussen boeken of in een koffiemachine.

Verzekeraar betaalt niet uit

En als je geld dan onverhoopt toch gestolen wordt, zoals mevrouw Hoogveld overkomen is, kun je vervolgens echt fluiten naar dat geld. De meeste inboedelverzekeringen keren maximaal 1250 euro uit in geval van gestolen cash, en sommigen zitten daar nog onder. 

Wanneer je huis afbrandt, en je verstopte geld ook, geldt hetzelfde. Alleen geld dat maar gedeeltelijk verbrand is en dus nog herkenbaar, kun je vervangen bij De Nederlandsche Bank. Maar de Belastingdienst zal geïnteresseerd meekijken bij die transactie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van