Economie

Deze fles maakt drinkwater van lucht

25 januari 2016 21:35 Aangepast: 03 augustus 2017 16:30
Hij verzamelt namelijk water uit de lucht Beeld © ANP

Verschrikkelijk: kilometers fietsen met hele erge dorst. En een lege waterfles. Een slimme waterfles moet dorstige types in een tropisch klimaat uit de brand helpen.

Hij verzamelt namelijk vocht uit de lucht en zet het om in drinkbaar water (tenminste: als de lucht ook redelijk schoon is...), schrijft Techinsider.

De slimme waterfles heet Fontus en is bedacht door de Australische designer Kristof Retezár. Hij is speciaal bedoeld voor mensen die in gebieden wonen waar weinig drinkwater beschikbaar is. Retezár wilde geen nieuw filtersysteem ontwikkelen, maar iets bedenken wat gemakkelijk in gebruik en mee te nemen is.

De fles werkt met een soort tandenborstelharen
"Hij condenseert eenvoudigweg het vocht uit de lucht", vertelt hij. Wanneer de vochtige lucht in het apparaat stroomt, maakt wordt deze gevangen door een soort tandenborstelharen, die helpen om van de waterdamp, druppels te maken. Een zonnepaneeltje op de Fontus moet ervoor zorgen dat de batterij het altijd blijft doen.

De fles werkt het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 80 en 90 procent en bij 40 graden Celsius. Als de omstandigheden goed zijn, is het mogelijk om ongeveer in een uur zo'n halve liter water te produceren. 

Vermoedelijk komt de fles ergens in de herfst op de markt. Retezár hoopt dat de Fontus onder de 100 dollar kost. 

`