Geld en Werk

Bedenker 'hoverboard' verdient niks aan miljoenen kopieën

11 januari 2016 17:53 Aangepast: 03 augustus 2017 20:43
Beeld © ANP

Ineens duiken 'hoverboards' overal op, maar de uitvinder blijkt niets te verdienen aan alle goedkope Chinese rip-offs.

Ooit gehoord van Shane Chen? Waarschijnlijk niet, maar hij patenteerde en ontwikkelde het eerste 'hoverboard' zoals we ze nu kennen. Dat deed hij met zijn bedrijf Inventist in 2012. Het apparaat kreeg de naam Hovertrax en verkocht ze voor ongeveer duizend dollar.

Nu zie je de elektrische tweewielers waar je op moet staan om vooruit te komen overal, maar veel ervan zijn gemaakt door andere bedrijven. De imitaties uit China zijn een stuk goedkoper en daardoor populair. En Chen verdient er geen cent aan, zo vertelt de uitvinder aan The Guardian.

Goedkope alternatieven
"Wij maakten er misschien een paar duizend", zegt Chen. "Ik hoorde dat er ruim elfduizend bedrijven in China zijn die er miljoenen maken." Hij heeft een paar van die bedrijven in China bezocht. "Ze bedankten me omdat ik de apparaten heb uitgevonden en ze weten dat ze inbreuk op mijn patent hebben gemaakt, maar ik kan er niets aan doen. Het patentsysteem werkt niet als iets populair is. Legaal of illegaal, ze doen het gewoon."

Toch lijkt Chen er niet echt mee te zitten: "Kijk naar de geschiedenis, uitvinders zijn doorgaans vrij arm. Andere mensen verdienen geld. Toen we de Hovertrax maakten was ik er wel aangewend, want zes van mijn uitvindingen zijn in de afgelopen tien jaar gekopieerd." 

Chen zegt dat de prijs van de Hovertrax een probleem is, maar dat goede onderdelen nu eenmaal duur zijn. "We zeggen tegen klanten dat het veilig gebouwd moet worden, maar het maakt hen niet uit. Ze willen goedkope modellen." Het Eindhovense bedrijf Oxboard maakt overigens ook relatief dure zelfbalancerende sta-scooters, en claimt wat betere onderdelen en een beter ontwerp te gebruiken.

Verboden op openbare weg
De 'hoverboards' zijn ook in Nederland verboden op de openbare weg. Een Britse tiener overleed onlangs nadat hij met zijn 'hoverboard' tegen een bus botste.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore