Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Belastingadviseurs geroyeerd om dubieuze constructies

Beeld © RTL Nieuws

De beroepsorganisatie van belastingadviseurs NOB heeft twee leden geroyeerd naar aanleiding van recente onthullingen over dubieuze belastingconstructies waarbij de twee betrokken zouden zijn geweest.

De regels over de samenwerking met zogenoemde trustkantoren worden aangescherpt, meldde de organisatie donderdag.

De twee hebben naast hun rol als adviseur het beheer gevoerd over brievenbusfirma's van klanten. Dat bleek onlangs uit de gelekte administratie van adviesbureau Mossack Fonseca, ook wel bekend als de Panama Papers.

NOB heeft de zaak onderzocht en komt tot de slotsom dat de betreffende leden inderdaad een dubbele pet op hadden. Dat is in strijd met het reglement van de beroepsorganisatie. Mocht blijken dat meer leden zo'n dubbelrol hebben vervuld, zullen ook zij uit de beroepsvereniging worden gezet.

Het reglement van NOB schrijft voor dat een lid zijn vrijheid en onafhankelijkheid moet bewaken tegenover cliënten. Het past dan niet om belastingadvies te geven en tegelijkertijd directie te voeren over een of meerdere vennootschappen van een klant.

Samenwerken met trustkantoren is niet per se verboden, maar mag alleen als de onafhankelijkheid van de adviseur gewaarborgd is. De regels op dat terrein worden verder aangescherpt.