Ga naar de inhoud
Geld en Werk

KPMG: 'Belastingverschillen bij erven familiebedrijven oneerlijk'

De verzekeraar vermoedt dat het aantal faillissement in 2015 met 20 procent daalt Beeld © ANP

Nederlandse familiebedrijven betalen relatief veel overdrachtsbelasting, blijkt uit onderzoek van KPMG in 42 landen. Je kunt beter een Duits of Brits bedrijf erven, daar betaal je vrijwel niets aan de fiscus.

In Nederland betaal je voor een familiebedrijf met een waarde van 10 miljoen euro, ongeveer 250.000 euro aan de fiscus. In Frankrijk en Griekenland heb je de meeste pech: daar betaal je tussen de 800.000 en bijna 1 miljoen euro aan belasting. Overigens spant Japan de kroon met een tarief van meer dan 33 procent. In andere Europese landen betalen erfgenamen vrijwel niets.

Die verschillen zijn oneerlijk, vindt belastingadviseur Olaf Leurs van KPMG Meijburg & Co. "Ze creëren een ongelijk speelveld voor familiebedrijven in Europa." Het bedrag dat betaald moet worden aan overdrachtsbelasting, kan niet geïnvesteerd worden in de onderneming. Van alle bedrijven in Nederland is zo’n 70 procent een familiebedrijf. Deze bedrijven zorgen voor ongeveer de helft van de Nederlandse werkgelegenheid en het bruto nationaal product. 

'Overdrachtsbelasting is slecht voor groei'
Landen waar minder belasting geheven wordt, zorgen ervoor dat familiebedrijven veel meer kunnen groeien, zegt Leurs. "Aangezien familiebedrijven in alle landen de motor zijn van de economie, moeten overheden zich realiseren dat een ongunstig fiscaal regime voor de overdracht van familiebedrijven uiteindelijk ten koste zal gaan van hun economische groei."

In sommige Europese landen, zoals Engeland, Duitsland, Zwitserland, Portugal, Italië, Zweden en Luxemburg betalen erfgenamen bijna of helemaal niets. Datzelfde geldt voor grootmacht China en opkomende landen in Oost-Europa. "Het lijkt erop dat deze landen er duidelijk voor kiezen om het vermogen zoveel mogelijk binnen het familiebedrijf te houden, waardoor de ondernemingen in staat zijn te groeien en zich te ontwikkelen", zegt hij.

Hoeveel betaal je in Nederland?
Overigens geldt in Nederland dat voor kleine bedrijven met een waarde tot 1 miljoen er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Pas als dit bedrag hoger is, dan moet er een percentage aan de overheid worden betaald. Dat zit wat ingewikkelder in elkaar dan de 'gewone' belastingschaal: de erfgenaam moet belasting betalen over de laatste 17 procent van het bedrag boven een miljoen. Daarnaast is het mogelijk om de inkomstenbelasting door te schuiven. 

Eerder ging er een proefballonnetje op om de Nederlandse erfbelasting voor familiebedrijven (genaamd BOR) te versoberen. Meteen brak er een groot protest los, van zowel experts als de familiebedrijven zelf. In Nederland geld een hoog belastingtarief, maar uiteindelijk, na aftrek van vele posten, blijft er een relatief laag bedrag over. Consultancybureau PWC keek anders naar deze tarieven en concludeerde destijds dat de belastingtarieven in Nederland door de vele uitzonderingen en aftrekposten niet zoveel verschilt met die in het buitenland.