Een grote groep techbedrijven, waaronder Google, Apple en Microsoft, vinden dat encryptie niet de schuld moet krijgen van de aanslagen in Parijs.
Enkele Amerikaanse regeringsbronnen opperden na de aanslagen dat er verplicht achterdeurtjes in versleutelde communicatiestromen moeten komen. Met zo'n achterdeurtje kunnen inlichtingendiensten toch toegang krijgen tot informatie die normaliter is versleuteld. Volgens de Information Technology Industry Council, een grote groep techbedrijven, zou het verzwakken van encryptie "gewoon nergens op slaan".
De Information Technology Industry Council bestaat naast Google, Apple en Microsoft ook uit bedrijven als Samsung, Lenovo, Intel, Qualcomm, Ebay en Facebook. "Na de tragedie in Parijs zoeken we logischerwijs naar oplossingen, maar het verzwakken van encryptie is geen oplossing", aldus Dean Garfield, president van de Information Technology Industry Council.
Geen hard bewijs
Opvallend genoeg is er geen hard bewijs dat de aanslagen in Parijs zijn voorbereid middels versleutelde communicatie. De terroristen stuurden vlak voor de aanslag nog normale sms'jes naar elkaar. Er is wel een document opgedoken waarin IS verschillende manieren toont hoe communicatie kan worden beveiligd. Het is echter niet duidelijk of dit document daadwerkelijk door IS is verspreid.
Encryptie komt niet alleen voor in apps. Zowel Android als iOS versleutelen standaard smartphones en tablets. "De nationale veiligheid is altijd belangrijk, maar de realiteit is dat als wij een achterdeurtje maken voor de goede jongens, de slechteriken er ook in kunnen. Zoiets betekent dat we allemaal niet veilig zijn", aldus Apple-ceo Tim Cook.