Geld en Werk

Extra kosten roaming verdwijnen, maar stelt het ook wat voor?

04 april 2016 11:08 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Beeld © Getty Images

Mobiel bellen, sms'en en internetten mag vanaf volgend jaar in het buitenland niet meer kosten dan in Nederland. De meeste telecomproviders laten eind april al hun nieuwe 'roaming'-bundels ingaan. Je bent daardoor minder geld kwijt, maar een grote stap vooruit is het nog niet.

Vanaf 15 juni 2017 worden de roamingkosten in Europa volledig afgeschaft. Je betaalt dan een stuk minder als je vanaf je vakantieadres in het buitenland even naar huis belt of een foto verstuurt via WhatsApp. Het is dit jaar al merkbaar: van de EU mag 1 MB vanaf 30 april nog maar 6 cent kosten. In 2012 was dat nog 85 cent.

Databundels: dit gaan ze kosten
Vanochtend maakte T-Mobile de tarieven voor komend jaar bekend, en daarmee zijn de plannen van alle vijf de grote spelers in Nederland bekend. Dit is de prijs van de databundels van 100 MB die providers aanbieden:

  • Tele2: €2
  • KPN: €2,50
  • Vodafone: €3,20 (per dag)
  • Telfort: €4

T-Mobile verkoopt geen bundels meer. In plaats daarvan kun je er als klant gratis een deel van je standaarddatabundel gebruiken in het buitenland. Heb je een kleine bundel, dan krijg je 50 MB. Met de grootste bundels (6 en 12 GB) heb je 250 MB voor buitenlands gebruik.

Het telecombedrijf loopt daarmee vooruit op de regulering van volgend jaar, legt Tisha van Lammeren, marketingdirecteur bij T-Mobile, uit. "We denken dat de markt deze kant op gaat: de grenzen vervagen. Daardoor betaalt je straks dezelfde tarieven voor bellen en internetten in Nederland als in andere landen."

Er zit wel een addertje onder het gras: als je die 'gratis' bundel hebt verbruikt, gaan hoge tarieven gelden: 1,95 euro voor 35 MB en 4,99 euro voor 100 MB bijvoorbeeld. 

'Stelt nog steeds niks voor'
De redactie van Bright is weinig enthousiast over de tariefsverlaging. Techredacteur Bram van Dijk: "Al met al kunnen we gerust zeggen dat het nog steeds helemaal niks voorstelt. Wat is 100 MB? Je maakt een hotspotje aan, opent je laptop, haalt even je mail binnen en voor je het weet is die bundel alweer op. Alleen bij Tele2 lijk je je niet scheel te gaan betalen aan data."

Van Lammeren herkent dat beeld niet: "De MB's die straks binnen je bundel vallen, passen goed bij het gebruik dat wij zien bij gebruikers. Met 50 MB kun je bijvoorbeeld 50.000 whatsapp'jes versturen of 500 nieuwsberichten op internet lezen. Wil je meer, dan schakel je over op een wifi-netwerk of koop je een pas."

Van Dijk heeft vooral kritiek op het feit dat Nederland nog zo achterloopt op andere landen. "In andere Europese landen zijn er veel aantrekkelijkere aanbiedingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore