Geld en Werk

Winterkorn bij Volkswagen nog tot eind 2016 doorbetaald

17 december 2015 23:03 Aangepast: 04 augustus 2017 02:24

Na het uitkomen van dieselgate stapte Martin Winterkorn op als topman van het Volkswagen-concern, maar hij is nog altijd gewoon in dienst en krijgt tot eind volgend jaar zijn salaris.

Volkswagen zou met harde hand orde op zaken stellen na sjoemelschandaal, maar Winterkorn mag gewoon zijn contract uitdienen. Dat loopt tot eind volgend jaar. Dat betekent dat hij, terwijl hij op 23 september terugtrad, nog tot en met 31 december 2016 zijn geld krijgt. Dat hebben de Duitse Handelsblatt en 'Frontal 21' uitgezocht. 

Winterkorn heeft een basis-salaris van 1,6 miljoen euro. Daar bovenop komen bonussen van in totaal meer dan tien miljoen. Winterkorn was met een beloning van 15,2 miljoen euro de best betaalde topman van de ondernemingen die in de Duitse DAX-index zijn opgenomen.  

'Geen diesels oplappen, maar e-auto's'
Ondertussen dringt een aantal topmensen uit het bedrijfsleven, leiders van milieugroepen en investeerders er in een open brief aan de Californische autoriteiten op aan dat Volkswagen wordt ontslagen van de plicht om diesel-auto's te repareren. In plaats daarvan zo VW moeten worden gedwongen om auto's met nul uitstoot, zoals elektrische auto's, op de markt te brengen.

Daarmee valt immers niet te sjoemelen, er hoeft geen geld te worden uitgegeven aan het controleren van de uitstoot en het ott een veel grotere daling van de uitstoot leiden dan wanneer VW diesels weer oplapt.

'Investeren in plaats van boetes'
Volkswagen zou net zoveel geld moeten investeren in fabrieken en onderzoek en ontwikkeling als het anders kwijt zou zijn aan boetes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore