Geld en Werk

Plasterk op vingers getikt om AIVD-taps

13 januari 2016 10:51 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Beeld © ANP

De Raad van State, de belangrijkste bestuursrechter van Nederland, heeft Ronald Plasterk op zijn vingers getikt. De minister van Binnenlandse Zaken weigert de tapstatistieken van de AIVD openbaar te maken, maar de Raad vindt die beslissing niet goed genoeg onderbouwd.

De geheime dienst plaatst veel internet- en telefoontaps op verdachten, maar de minister besloot in 2014 dat de tapstatistieken niet meer openbaar mochten worden gemaakt. Plasterk is van mening dat de nationale veiligheid in het geding komt als deze statistieken worden gepubliceerd.

De zaak werd aangespannen door een journalist van het KRO-programma Reporter Radio die de tapstatistieken van de AIVD wilde opvragen. De minister van Binnenlandse Zaken heeft één keer de tapstatistieken van de AIVD gepubliceerd. Dat gebeurde in 2009, toen de AIVD 1.078 taps plaatste.

Inzicht in aard en omvang van AIVD
Volgens Plasterk geven de tapstatistieken inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD. "Dit geldt temeer als dergelijke statistieken van jaar tot jaar beschikbaar komen, waarbij vervolgens inzicht wordt gegeven in de ontwikkelingen daarin, al dan niet gerelateerd aan ontwikkelingen in de communicatietechnologie", zegt de minister.

De Raad van State oordeelt dat Plasterk de reden voor het weigeren van het openbaar maken van de tapstatistieken niet voldoende heeft onderbouwd. De reden hiervoor is tweeledig: allereerst heeft de CTIVD (Commissie van Toezicht op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de instantie die toezicht houdt op de AIVD) gezegd dat tapstatistieken geen staatsgeheim zijn. Het tweede punt: de journalist in kwestie heeft alleen om de tapstatistieken gevraagd, en niet om andere informatie die mogelijk staatsgeheim is.

Statistieken niet direct openbaar
De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat de tapstatistieken van de AIVD voortaan worden gepubliceerd. Plasterk mag een nieuw besluit nemen en kan opnieuw besluiten om het openbaar maken van de tapstatistieken te weigeren.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat Plasterk opnieuw het openbaar maken van de tapstatistieken van de AIVD gaat weigeren: "Minister Plasterk zal uitvoering geven aan de wens van de Raad van State een nadere onderbouwing te geven."

Radio Reporter denkt dat minister Plasterk 'in feite niet anders kan dan de gegevens alsnog openbaren'.

Het publiceren van de tapstatistieken van de geheime dienst gebeurt wel in onder andere het Verenigd Koninkrijk, België, en Duitsland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore