Geld en Werk

Nieuwe smartphone HTC leunt meer op Google

12 april 2016 14:00 Aangepast: 31 juli 2017 20:00

HTC kondigt vandaag zijn belangrijkste toestel voor het jaar aan: de HTC 10. De smartphone heeft een metalen behuizing, flinke accu en maakt flink gebruik van de officiële Google-apps en Googles Android-design.

Android-fabrikanten passen in de meeste gevallen de software op hun smartphones en tablets aan. Ze willen zich onderscheiden van de rest en niet alleen gebruikmaken van Googles versie van Android, die je op de Nexus-toestellen vindt. HTC kiest nu voor de Google-manier en vervangt een groot gedeelte van zijn apps door de officiële Google-apps. "Die zijn net zo goed als die van ons", zegt Jan Costa Thiele, hoofd van HTC Benelux.

Niet alleen de apps zijn afkomstig van Google, ook het design van HTC's Android-versie is erg op de Nexus-toestellen geïnspireerd. Daarmee oogt de HTC 10 erg op de Nexus 6P en Nexus 5X, die door Android-puristen als 'de beste smartphones' worden gezien. De officiële HTC-apps blijven wel beschikbaar in Google Play en de enige HTC-app die op het toestel blijft, is de camera-app.

Krachtige hardware
De hardware van de HTC 10 bestaat uit een 5,2 inch-scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, krachtige Snapdragon 820-chip en 4GB aan werkgeheugen. HTC noemt tijdens de presentatie ook specifiek de audiochip van de nieuwe smartphone, die voor hoge kwaliteit audio moet zorgen. De gebruiker kan met deze chip een stappenplan doorlopen om de audio op zijn eigen oren af te stellen. De twee speakers aan de voorkant zijn vervangen door één speaker aan de voorkant en een bas-speaker aan de onderkant.

Thumbnail

Aan de onderkant van de telefoon is een vingerafdrukscanner te vinden. Daarmee ontgrendel je de smartphone, maar heb je ook de mogelijkheid om apps te vergrendelen. Dit voorkomt dat je kind plotseling met je werkmail speelt. Bij het openen van deze apps is dan altijd een extra check met een vingerafdruk benodigd.

12 megapixels en een micro-sd-kaart
De ultrapixel-camera van HTC, die meer licht opneemt dan camera's van de concurrentie, heeft ook een update gekregen. De camera beschikt nu over 12 megapxiels, waarmee foto's in hogere kwaliteit worden geschoten. Ook is er optische beeldstabilisatie en laserautofocus aanwezig, waarmee snel kan worden scherpgesteld en waarmee trillingen tijdens het opnemen van een video hardwarematig worden voorkomen. Aan de voorkant is een 5 megapixel-camera te vinden.

HTC claimt een accuduur van twee dagen en dat de accu binnen 30 minuten met 50 procent wordt opgeladen. Daar is wel een speciale Quick Charge 3.0-oplader voor nodig, die je standaard bij de HTC 10 krijgt. Foto's, video's en muziek sla je op met de 32GB opslagruimte, die uit te breiden is net een micro-sd-kaart. HTC brengt naast de smartphone ook nog een cover uit die doorzichtig is. Deze cover is handig bij het nemen van foto's, waardoor het flapje van de cover niet meer naast het toestel hangt. Je kunt dwars door het hoesje kijken om de foto te nemen.

De HTC 10 is vanaf begin mei in Nederland te koop voor een prijs van 749 euro. Het toestel verschijnt in drie kleuren: donkergrijs, lichtgrijs en goud.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore