Geld en Werk

De Mount Everest op? Kost je zeker 30.000 euro

04 mei 2016 19:53

Eindelijk: zon! En dus trekken we er weer massaal op uit. Hardlopen, zeilen, mountainbiken. Of bergbeklimmen. Al is dat laatste niet voor mensen met slappe knieën - en al helemaal niet voor mensen met een kleine portemonnee.

Want als je de hoogste berg ter wereld wilt beklimmen kost dat tienduizenden euro's. Nederlander Eric Arnold kan daar over meepraten. Hij is onderweg naar de top van de Mount Everest en bevindt zich op dit moment op duizenden meters hoogte in het basiskamp.

Maar dat is een duur geintje. Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro. Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.

Hoéveel?
Je kan het je haast niet voorstellen dat een klauterpartij zo duur kan zijn. Voor Z Today zette Frits Vrijlandt van de klimfederatie de cijfers even onder elkaar.

Eigen kosten              

  • Klimuitrusting     € 5.000
  • Vliegreis Nepal  € 1.000 (incl. overbaggage)
  • Onvoorzien        €1.000

Organisatie       

  • Reis naar basecamp  € 1.000
  • Toestemmingsbewijs € 10.000
  • Logistiek klim     € 1.000 (afvoer afval, aanleggen klimtouwen, onderhoud route, etc,)
  • Zuurstof    € 1.000 - 2000
  • Basecamp staff (tenten, voedsel, sherpa's, medisch)    € 5.000 - 10.000              

Totaal: € 25.000 - €31.000

En let op: wil je een westerse gids die met je meegaat, komt hier nog 20 tot 30 duizend euro bovenop. Zit je in duurste geval al op 61 duizend euro.

Sponsoring
Dat is natuurlijk voor bijna niemand te betalen, en daarom laten veel klimmers zich sponsoren. Eric Arnold wordt bijvoorbeeld gesponsord door vier bedrijven.

Sommige ondernemers hebben namelijk grof geld over voor een goede foto van een stoere bergbeklimmer met het logo van hun bedrijf.

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier de uitzending van Z Today

Goed voor Nepal
Al die klimmers met goed gevulde zakken leveren ook Nepal geen windeieren op. Door het verstrekken van toestemmingsbewijzen en de vergoedingen voor sherpa’s is het klimtoerisme een flinke inkomstenbron voor het arme land.

Sherpa’s verdienen per jaar zo'n 5000 dollar terwijl het gemiddelde jaarsalaris in Nepal ergens rond de 700 dollar is. Maar de afgelopen twee jaar zijn moeilijk geweest. In 2014 bereikten door lawines in totaal maar 127 klimmers de top. En vorig jaar was de grote aardbeving, toen heeft niemand de top bereikt.

In andere jaren zijn er dat gemiddeld zo'n 500.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore