Geld en Werk

Kamer van Koophandel technisch failliet

04 juni 2015 16:19 Aangepast: 12 maart 2019 13:19

De Kamer van Koophandel heeft vorig jaar een megaverlies van 63 miljoen euro geleden. Door het verlies is de organisatie technisch failliet. Het ministerie van Economische Zaken is om hulp gevraagd.

Omdat de overheid 80 miljoen euro wil bezuinigen op de Kamer van Koophandel, moest de organisatie afgelopen jaren drastisch reorganiseren. Daarom gingen de 14 afzonderlijke regionale Kamers van Koophandel samen tot één landelijke organisatie. In totaal moeten er vóór 2018 duizend voltijdsbanen worden geschrapt. Dat blijkt lastig, omdat de werknemers volgens de KvK vallen onder de arbeidsvoorwaarden voor rijksambtenaren. Daarom kunnen zij niet makkelijk worden ontslagen.

Uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening blijkt, dat de Kamer van Koophandel vorig jaar een omzet boekte van ruim 218 miljoen euro. Het rijk betaalde daarvan 135 miljoen euro. Met de verkoop van informatie, inschrijfvergoedingen en subsidies werd 83 miljoen euro verdiend.

Door het kostbare schrappen van de arbeidsplaatsen boekte de Kamer van Koophandel  vorig jaar een nettoverlies van 63,1 miljoen euro. Als gevolg van dat verlies is het eigen vermogen eind vorig jaar verdampt, tot ver onder het nulpunt. Het eigen vermogen is 39 miljoen negatief. Ook voor het lopende jaar is een verlies begroot, van 43,6 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk schrijft in het verslag dat het voortbestaan van de Kamer van Koophandel het komende jaar desondanks nog niet in gevaar is, omdat er genoeg geld in kas is. “Voor de langere termijn is de financiële continuïteit zorgelijker en zal met toezichthouder het Ministerie van Economische Zaken worden besproken om te komen tot aanvullende zekerheid voor de toekomst.”

ZIE OOK:
Kamp: Kamer van Koophandel blijft zeker

RTL Z / Daan Wiegerinck en Mathijs Smit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore