Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Clippy is 'terug': Microsoft zet vol in op chatbots

Beeld © Getty

In plaats van in apps op knopjes te drukken moet je ook iets kunnen regelen door gewoon een berichtje sturen. Het is de visie van Microsoft, die de komende jaren vol inzet op chatbots. Daarmee lijkt het pratende paperclipje Clippy van Office een heuse 'comeback' te krijgen.

Microsoft introduceerde in 1996 als één van de eerste grote techbedrijven een digitale assistent, genaamd Clippy. Het paperclipje gaf je gevraagd en veelal ongevraagd tips om productiever in Office te werken. Uiteindelijk werd Clippy de nek omgedraaid wegens te irritant en te nutteloos. Nu, twintig jaar later, is de digitale assistent plotseling weer een belangrijk onderdeel van Microsoft.

Appen voor een pizza
Microsoft-ceo Satya Nadella kondigde vanavond tijdens de ontwikkelaarsconferentie Build aan dat zijn bedrijf onze communicatie in chat-apps daadwerkelijk functioneel wil maken. De chatbottechnologie van Microsoft maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om berichtjes te lezen en acties daaraan te koppelen. Microsoft demonstreerde dit door bij Domino's een pizza te bestellen door een berichtje naar de pizzabakker te typen.

Het berichtje wordt getypt in Cortana, de slimme assistent van Microsoft die in Windows 10 is geïntegreerd. Cortana kan dan aan chatbots van allerlei bedrijven worden gekoppeld. In één venster moet je dan allerlei acties kunnen uitvoeren, zoals het kopen van een pizza, bestellen van een Uber-taxi of sturen van een bloemetje. Cortana wordt daarbij ook geïntegreerd in Skype, waar bedrijven ook hun chatbots aan kunnen koppelen.

Thumbnail

Dit is Cortana, de slimme assistent van Microsoft

Het moet natuurlijk aanvoelen
"We moeten ervoor zorgen dat het voor mensen veel natuurlijk wordt om iets te regelen, in plaats van twintig verschillende apps te gebruiken", zegt Nadella tegenover Bloomberg. Bedrijven krijgen toegang tot de technologie van Microsoft, waarmee het gemakkelijk moet zijn om hun systeem - zoals het bestelsysteem van Domino's - op de chattechnologie van Microsoft aan te sluiten.

In China is het al heel gebruikelijk dat mensen met chatbots communiceren om dingen te regelen, zoals bankzaken, het boeken van een hotelkamer of het bestellen van schoenen. Dat gebeurt met een app als WeChat, die in Azië heel populair is en door honderden miljoenen mensen wordt gebruikt.

Het gefaalde experiment
De chatbots die Microsoft vanavond presenteerde, zijn heel anders dan de chatbot waarmee Microsoft de afgelopen tijd het nieuws haalde. Toen ging het om Tay, een experiment waarmee Microsoft het jargon van tieners onder de knie wil krijgen. Het Twitter-account van Tay plaatst tweets als een tienermeisje, gebaseerd op alle berichtjes van jeugdige meisjes die Microsoft heeft geanalyseerd.

Thumbnail

Dat ging binnen vierentwintig uur al helemaal mis. De onschuldige Tay plaatste allerlei racistische en seksistische tweets, die massaal door Twitter-gebruikers werden gedeeld. Microsoft haalde de bot uiteindelijk offline nadat zij berichten als "Hitler had gelijk ik haat Joden" en "Bush deed 9/11" tweette, maar laat nu sporadisch weer een tweetje van Tay toe.

270 miljoen gebruikers voor Windows 10
Microsoft kondigde tijdens Build ook aan dat Windows 10 door 270 miljoen consumenten wordt gebruikt. Volgens het softwarebedrijf is dat de snelste adoptie van een Windows-versie ooit. In de zomer brengt Microsoft een update uit die onder andere een programma voor schetsen en notities aan Windows 10 toevoegt.

De aanwezige ontwikkelaars hebben één keer luid gejuicht: toen Microsoft aankondigde dat Bash naar Windows 10 komt. Bash is het opdrachtregelprogramma voor Linux en OS X waarmee gebruikers code op hun systeem kunnen uitvoeren. Het programma is geliefd bij ontwikkelaars om zijn simpliciteit en veelzijdigheid.

Zodra Windows 10-gebruikers de gratis update hebben geïnstalleerd, kunnen zij Bash uit de Windows Store downloaden.