Geld en Werk

Diplomatieke rel Qatar stuwt olieprijs, beurskoersen kelderen

05 juni 2017 11:35 Aangepast: 27 juli 2017 23:00
Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. Beeld © AFP

De beurs van Qatar is hard gedaald nu Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten alle diplomatieke banden met het land hebben verbroken, én de verbindingen via land, water en zee. "Dit gaat gevolgen hebben voor de hele regio."

De vijf landen beschuldigen Qatar van steun aan extremisten zoals strijders van Islamitische Staat en hekelen de goede relaties die Qatar met Iran onderhoudt. Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar de claim 'ongerechtvaardigd en totaal ongefundeerd' noemt, zijn beleggers nerveus geworden. Zij doen hun aandelen nu in de verkoop.

Olieprijzen gestegen

De hoofdindex in Doha kelderde ruim 7 procent, het grootste koersverlies sinds begin vorig jaar. Ook in andere Golfstaten stonden de beurzen op verlies. De olieprijzen stegen juist door de diplomatieke ruzie. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 47,97 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder en kost nu 50,25 dollar per vat. 

De economische gevolgen kunnen groot zijn. Zo moet luchtvaartmaatschappij Qatar Airways, dat wereldwijd opereert, flink omvliegen. Andersom hebben Etihad Airways en Emirates hun vluchten naar Doha, de hoofdstad van Qatar, geannuleerd.

Voor de Qatari zullen de gevolgen direct merkbaar zijn, zegt correspondent Olaf Koens. "Qatar is klein en heeft één landsgrens - met Saudi-Arabië - en die gaat op slot. Qatar importeert bijna al het eten en produceert weinig. Dat is op korte termijn al een groot probleem." 

Afrekening

Volgens hem gaat het in dit conflict over Iran. "Want het argument dat het om terrorisme gaat is natuurlijk de pot die de ketel verwijt. Beide landen steunen verschillende jihadistische fracties."

Iran en Qatar hebben een prima relatie, maar Iran en Saudi-Arabië niet. Donald Trump sprak echter onlangs zijn steun uit voor Saudi-Arabië, tijdens zijn eerste buitenlandbezoek, en was juist kritisch over Iran. "En daar is Qatar nu de dupe van. Saudi-Arabië voelt zich door Trump gekend en is assertief geworden en rekent dus nu af met de vijanden", aldus Koens.   

Iran zegt de stap van de vier landen te betreuren en stelt dat die niet behulpzaam is bij het bezweren van de crisis in het Midden-Oosten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore