Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Opvolger Neelie moet van Nederland een fintechland maken

Dijsselbloem opent de vergadering van de Eurogroep. Beeld © EPA

Gezocht: een fintech-ambassadeur (m/v), liefst net zo enthousiast als Neelie Kroes. Minister Dijsselbloem wil dat Nederland aantrekkelijker wordt voor fintechstartups en (o.a.) een nieuwe ambassadeur moet daarvoor gaan zorgen.

Het was tijdens een handelsmissie in Atlanta dat Mark Rutte voor het eerst echt kennis maakte met het fenomeen ‘fintech’. Fintech, een paraplu-term voor techstartups die financiële diensten aanbieden, is over de grens booming. Vooral de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China lopen voorop. In Nederland zijn er wel nieuwe fintechondernemingen, er is zelfs een belangenclub, maar tegen de grote jongens kunnen we nog lang niet op.

Nederland stort zich op fintech
Teruggekomen van de handelsmissie nodigde de premier enkele prominenten uit de Nederlandse fintechwereld uit voor een kopje koffie. Sindsdien is het balletje hard aan het rollen: vorige week was er in de Tweede Kamer een hoorzitting over fintech, vandaag bracht de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een bezoek aan diverse start-ups en experts.

Het onderwerp fintech staat officieel op de agenda. Maar ja, dan ben je er nog niet. Dat we niet voorop lopen is in Den Haag ook doorgedrongen. Daar moet verandering in komen, vindt minister Dijsselbloem van Financiën. Amsterdam moet, net als Berlijn en Londen, aantrekkelijk worden voor fintechondernemingen.

Nieuwe Neelie
Het project Startup Delta loopt op zijn eind en ambassadrice Neelie Kroes gaat iets anders ondernemen. De bedoeling is nu dat Startup Delta een vervolg krijgt ‘met een sterk accent op fintech’. Stiekem hoopte Dijsselbloem dat Kroes ook de fintech-handschoen op zou pakken, maar dat zag ze niet zitten. Maar een 'nieuwe Neelie' die fintech in de markt gaat zetten komt er wel degelijk. De ambassadeur moet concurrenten over de grens in de smiezen houden, de toezichthouder wijzen op aandachtspunten en partijen verbinden. Wie het wordt is nog niet duidelijk.

Amsterdam mag dan nog geen Londen zijn; na een middag sneakers, innovatie en hubs, is Dijsselbloem overigens vooral optimistisch. “Zeker in Nederland, waar we zo afhankelijk zijn van het bancaire kanaal, waarvan we inmiddels weten hoe kwetsbaar en beperkend dat is voor jonge ondernemers die op zoek zijn naar krediet, zie ik in deze ontwikkeling echt een verbreding van mogelijkheden. Meer financieringswijzen, veel lagere kosten. Daar kan de blockchain dan weer bij helpen om de betrouwbaarheid op hoog niveau te houden." Waar de minister eerder nog behoorlijk sceptisch was over bitcoin, lijkt hij nu 'bekeerd' wat betreft de technologie.

Bankvergunning light
Dat het toezicht van DNB wordt ‘geherijkt’ is wat Dijsselbloem betreft ook een positieve ontwikkeling. AFM en DNB halen volgens hem zichtbaar kennis in huis. Vooral de bankvergunning light, afgekeken van de Britten, ziet hij als een kans.  Maar Dijsselbloem wil ook dat er gekeken wordt naar andere zaken, zoals de kennismigratieregeling. Talent naar Nederland halen kost nu nog te veel tijd, hoorde hij onder meer bij Bunq. 

Tot slot een vergezicht: waar gaat het heen? De Nederlandsche Bank schetste in haar laatste rapport drie scenario’s: banken die versnellen en hun positie behouden, nieuwkomers die groter worden en voor flinke fragmentatie zorgen en bigtech (Google en Apple) die het overnemen. Dijsselbloem wil geen keuze maken: "Ik ga voor alle drie, mag dat ook?" Volgens de minister denken we, wat uitkomsten betreft, te zwart wit. "Het gebeurt alledrie. Ik ben er wel van overtuigd dat je veel meer diversificatie krijgt in de financiële dienstverlening. En als fragmentatie betekent dat er meer aanbod komt dan is dat goed nieuws." 

Glazen bol
Banken die zich niet snel genoeg de juiste technologie in huis halen, zullen uiteraard stukken inleveren, voorziet de minister. Maar Dijsselbloems verwachting is dat de grote Nederlandse banken zich zullen aanpassen en veel van de nieuwe technologie gaan gebruiken. Als de glazen bol van de minister klopt, blijven onze grote banken nog wel even groot.

Maar wat voor bedrijven dat zullen zijn? "De bank van de toekomst ziet er ongetwijfeld heel anders uit. En of de klassieke bank blijft bestaan is afhankelijk van het adaptievermogen."

Bron: RTL Z / Frederieke Hegger