Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Koningsdag-urine wordt kunstmest

28 april 2016 11:01 Aangepast: 31 juli 2017 16:00

Wie Koningsdag in Amsterdam vierde, doneerde zonder het te weten zijn plasje aan het goede doel. Het waterbedrijf verzamelde urine in om er milieuvriendelijke kunstmest van te maken.

Gisteren gebeurde dat bij de plaszuilen op het Nassaufestival, Kingsland en in het Vondelpark. "De verwachting is dat we op die dag 25.000 liter urine ophalen", zegt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De urine wordt met putzuigers naar een fabriek in Amsterdam-West gepompt, waar de opbrengst omgezet wordt in de meststof struviet.

Geinig of zinnig? Urine bevat de meststof fosfaat. Men voorspelt dat  de natuurlijke bronnen waaruit nu fosfaat wordt gewonnen over 30 jaar uitgeput zijn. Zonder fosfaat kan geen enkel gewas groeien. Waternet en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht winnen daarom sinds 2013 fosfaat terug uit rioolwater in een speciale fosfaatfabriek in Amsterdam-West.

Mest uit pis
Met het fosfaat uit het Amsterdamse afvalwater kunnen jaarlijks 10.000 voetbalvelden worden bemest. Jammer dat de dames niet mochten doneren, die kunnen niks met een urinoir of plaszuil. Dat is toch ruwweg 50 procent gemist. 

Toekomstmakers ging eerder langs bij het Wetsus-instituut in Leeuwarden, waar waterdeskundigen werken aan het verduurzamen van ons watergebruik. Een van de technieken die wordt ontwikkeld is het winnen van meststoffen uit urine.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore