Geld en Werk

'Google werkt aan een nieuwe virtual reality-bril'

08 februari 2016 09:22 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00

Google werkt aan een nieuwe virtual reality-bril die de concurrentie moet aangaan met Samsungs Gear VR.

Er komt dit jaar een opvolger van de Google Cardboard met een plastic behuizing, sensoren en betere lenzen. Dat schrijft de Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het bericht zal de VR-bril wederom met de smartphone werken en lijkt hij op de Gear VR.

Google VR
Met Cardboard zette Google een goedkope oplossing voor dure VR-headsets in de markt. De kartonnen bril, die rekenkracht en het scherm van telefoons als input gebruikt, werd ruim vijf miljoen keer verscheept.

Maar Google Cardboard is niet meer dan een simpele en betaalbare manier om mensen met virtual reality kennis te laten maken. Door een apparaat te maken met betere resolutie en sensoren en minder vertraging, kunnen gebruikers serieuzere VR-ervaringen bekijken. Daarnaast zou Android worden geüpdatet om met de VR-bril om te gaan. Het gevolg moet zijn dat mensen langer in virtual reality blijven en dat ontwikkelaars betere apps maken.

Meer nadruk op VR
Google en moederbedrijf Alphabet willen serieuzer inzetten op de virtual reality-markt. Begin dit jaar werd daarvoor al een nieuwe divisie binnen het bedrijf opgezet, met Clay Bavor aan het roer. Hij had eerder de leiding over Google-apps als Gmail en Drive, maar leidde ook het Cardboard-project. Google-ceo Sundar Pichai zei vorige week nog dat Cardboard slechts 'een eerste stap' in Google’s VR-bezigheiden was. "Je zult veel meer van ons en onze partners gaan zien in 2016."

Google wilde niet ingaan op de geruchten van de FT. Naar verwachting komt de nieuwe VR-bril dit najaar uit, als ook de nieuwe Nexus-modellen op de markt komen. Overigens moet de headset met veel meer (Android-)toestellen werken dan alleen Nexus. Daarmee heeft het een voordeel op de Gear VR, die alleen met specifieke Samsung-smartphones werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore