Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rechter verbiedt eenzijdig opgelegde renteverhoging ING

Beeld © ANP

ING Bank is door de rechter op de vingers getikt, omdat de bank ten onrechte de rente op een lening van een klant verhoogde. ING moet de klant 44.000 euro en de kosten terugbetalen.

In 2010 verschafte ING het Amsterdamse modebedrijf Blosh een miljoenenlening ter financiering van een nieuw bedrijfspand. Voor die lening betaalde Blosh de geldende marktrente, plus een opslag van 1,7 procent.

In de zomer van 2014 verhoogde ING de renteopslag plotseling tot 3,1 procent, omdat de ‘oude’ opslag niet meer kostendekkend zou zijn. Volgens Blosh had ING geen recht om de renteopslag eenzijdig te verhogen. Het bedrijf betaalde de verhoging onder protest, en stapte naar de rechter.

Terugbetalen
UIt een gisteren openbaar geworden vonnis blijkt dat de Amsterdamse rechtbank het modebedrijf vorige week gelijk heeft gegeven. Volgens de rechter had ING de rente niet mogen verhogen, omdat “het opslagpercentage van 1,7 procent als een vast percentage moet worden beschouwd.”

ING moet de teveel betaalde renteopslag terugbetalen. Volgens Blosh gaat het om een bedrag van 44.000 euro. Daarnaast moet de bank ook de juridische en incassokosten van de klant vergoeden. In maart verloor ING een vergelijkbare zaak.

De bank zegt het niet met de rechter eens te zijn. "Momenteel bestuderen wij de uitspraken. Wij zien goede gronden om in hoger beroep te gaan", zegt woordvoerder Arjen Boukema van ING. "De beslissing is nog niet genomen, maar de kans op hoger beroep is heel groot."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore