Ga naar de inhoud
Money Talks

De duurste vierkante meters vind je in Bloemendaal en Amsterdam

Een gedeelte van de Amsterdamse grachtengordel. Beeld © ANP (Archieffoto)

Een huis kopen kost het meeste geld in de Noord-Hollandse kustplaats Bloemendaal. Een huis kost daar gemiddeld 4100 euro per vierkante meter. Op de tweede plaats staat Amsterdam met 3950 euro per vierkante meter. De verschillen tussen de Randstad en de rest van Nederland zijn groot.

Een huis kopen in Bloemendaal van 100 m2 kost je tegenwoordig meer dan 400.000 euro. Hetzelfde huis kopen in de goedkoopste gemeente van Nederland, Kerkrade, kost je slechts 130.000 euro, een groot verschil.

Per vierkante meter
Bij de meeste berekeningen wordt er gekeken naar de prijs per pand, maar speciaal voor het RTL Z-programma Money Talks rekende woningtaxateur Calcasa de prijs per vierkante meter uit. 

Top 3 duurste prijs per vierkante meter
Bloemendaal 4100 euro
Amsterdam 3950 euro
Heemstede 3600 euro

Bij de berekening van de prijs hanteert Calcasa als stelregel dat alleen gemeenten met meer dan 5.000 koopwoningen worden opgenomen in het lijstje. Calcasa maakt voor haar berekeningen gebruik van de daadwerkelijk verkochte woningen waarvan de koopsommen geregistreerd worden bij het Kadaster. 

Goedkoop wonen kun je logischerwijs vooral in Limburg en de verdere periferie van Nederland.

Top 3 goedkoopste prijs per vierkante meter
Kerkrade 1300 euro
Heerlen 1350 euro
Emmen 1400 euro

Op deze kaart kan je kijken wat de gemiddelde prijs in heel Nederland is.

Thumbnail

Weinig ruimte om te bouwen in Bloemendaal
Voor Bloemendaal heeft het niet alleen maar voordelen dat de gemeente zo enorm duur is. Zo moet wethouder Kruijswijk scherp toezien op de burgers die graag nog wat extra vierkante meters bijbouwen aan hun huis: