Geld en Werk

Zo zag je Paleis Soestdijk nog nooit: exclusieve foto's

08 juni 2017 06:22 Aangepast: 27 juli 2017 22:30
Beeld © RTL Z

Vanochtend wordt bekend wie Paleis Soestdijk in handen krijgt. De nieuwe eigenaar krijgt wel wat werk te doen. RTL Z geeft je een exclusief kijkje achter de schermen met een serie foto's van de persoonlijke vertrekken van de Oranjes: van de walk-in-closet van Juliana tot de koninklijke pot.

Vanochtend om 11 uur wordt bekend wie Paleis Soestdijk gaat kopen. Er zijn nog drie gegadigden in de race. Het wordt een peperdure opknapbeurt, want het voormalige woonpaleis van prinses Juliana en prins Bernhard en de royale tuin hebben flink wat achterstallig onderhoud. 

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

De stijlkamers die toegankelijk zijn voor publiek zien er mooi uit. Al kan de doorrookte werkkamer van prins Bernhard wel een likje verf gebruiken. Maar achter de paleismuren is groot onderhoud nodig. 

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

100 miljoen euro

Volgens eerdere mediaberichten kost de renovatie de nieuwe eigenaar zo'n 100 miljoen euro. Er kwamen 120 plannen binnen voor een nieuwe bestemming, waarvan vier serieuze kandidaten overbleven, die elk 100.000 euro kregen om hun plan verder uit te werken.

Uiteindelijk bleven er drie belangstellenden over, die daadwerkelijk een bod uitbrachten: Eden Soestdijk, Made by Holland en Nationaal Ensemble als Buitenplaats Soestdijk. Wie het beste bod doet, mag Soestdijk kopen en starten met zijn plannen. 

Jaarlijks onderhoud 2,5 miljoen

De Rijksgebouwendienst wil dolgraag af van het pand, want nietsdoen is geen optie meer. Het paleis als museum en evenemententerrein verhuren zorgt niet voor voldoende inkomsten.

Er is al jaren achterstallig onderhoud. In 2018 zijn onder meer de verwarmingsketels aan vervanging toe. En het zomerpaleis heeft nu nog niet overal centrale verwarming. Het in stand houden van Soestdijk kost de belastingbetaler nu al circa 2,5 miljoen euro per jaar.

Kijkje achter de schermen

Het paleis werd rond 1650 gebouwd en was het zomerverblijf van Koning Willem II en zijn Russische vrouw Anna Paulowna. Vanaf 1937 gingen toenmalig prinses Juliana en prins Bernhard er na hun huwelijk permanent wonen.

In 1948 werd Paleis Soestdijk de koninklijke residentie, toen Juliana koningin werd. Sinds 1971 is het paleis Rijksbezit. Volgens het boek 'Geschiedenis van de Thesaurie' werd het paleis voor 4,2 miljoen gulden gekocht van Juliana. Daarna werd met belastinggeld een aantal verbouwingen en moderniseringen betaald. Zo kwamen er in de jaren 70 een overdekt zwembad en filmzaal in het paleis.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

De thuisbioscoop is inmiddels gedateerd en oogt ouderwets.

Open voor publiek

Toen Beatrix in 1980 werd gekroond tot koningin, bleven Juliana en Bernhard op Soestdijk wonen, tot hun dood in 2004. Dat was zo afgesproken bij de verkoop. Vanaf 2007 werd het paleis opengesteld voor publiek.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

Het interieur en meubels hebben een belangrijke historische waarde. Deze goederen zijn voor het overgrote deel eigendom van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Met die restricties moet de toekomstige eigenaar van het paleis ook rekening houden bij de verbouwing. Je mag ze dus niet er zo maar uithalen.

Exclusieve foto’s

Het interieur - achter de praalkamers die zijn opengesteld voor publiek - is oud, armoedig en weinig koninklijk. Dat weten de drie partijen die geboden hebben ook.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

De blauwe badkamer in de persoonlijke vleugel van Juliana. Daar is jaren niets meer aan gedaan.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

De koninklijke toiletpot.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

Badkamer in de vleugel van Juliana met vrolijk bloemetjesbehang. 

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

Het dak lekt, blijkt uit de diverse oranje en grijze plastic bakjes op de vloer die de regendruppels moeten opvangen.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

Juliana's walk-in closet avant la lettre.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

Mintgroene badkamer.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

De strijkkamer, waar de strijkijzers nog in het raam staan.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

Belsysteem voor bedienden.

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

De lege garage. Hier stalde prins Bernhard zijn snelle bolides. Hij reed het liefst in groene Ferrari's. Aan het eind van zijn leven werd hij vooral gespot in een dikke Mercedes S-Klasse. 

Thumbnail

(Foto: RTL Z)

De kerstspullen in dozen, net of de bewoners ze binnenkort nog gaan gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore