Ga naar de inhoud
Geld en Werk

WhatsApp gaat ook je telefoongesprekken veel beter beveiligen

Beeld © Getty

WhatsApp gebruikt krachtige versleuteling om je berichtjes te beveiligen, zodat alleen jij ze kunt lezen. Dezelfde technologie wordt nu ook doorgevoerd in de belfunctie, die sinds vorig jaar beschikbaar is.

Met de belfunctie kun je WhatsApp-contacten via het internet bellen. Je verbruikt dan geen belminuten, maar je dataverbinding. Deze verbinding is beveiligd, maar niet met de krachtige encryptie die WhatsApp voor zijn berichtjes gebruikt. Deze technologie, end-to-end-encryptie, houdt in dat alleen de ontvanger een berichtje in kan zien.

Vertaling
WhatsApp gaat de end-to-end-encryptie ook doorvoeren in zijn belfunctie, zo blijkt uit enkele vertalingsverzoeken die WhatsApp opstuurt naar vrijwilligers. Het bedrijf vraagt vaker aan vrijwilligers om zinnen voor toekomstige versies van de app naar bijvoorbeeld het Nederlands te vertalen, en RTL Z heeft die verzoeken ingezien. Eén van de te vertalen zinnen laat zien dat de telefoongesprekken voortaan ook met end-to-end-encryptie zijn beveiligd.

Dit betekent dat, als je iemand via WhatsApp belt, de verstuurde data - je stemgeluid - alleen door de ontvanger kan worden geopend. Naast telefoongesprekken worden binnenkort ook groepsgesprekken met end-to-end-encryptie versleuteld. Daarmee is WhatsApp één van de veiligste communicatie-apps.

Open Whisper Systems
WhatsApp gebruikt de technologie van Open Whisper Systems voor zijn beveiliging. Dit bedrijf is bekend van de app Signal, die je ook veilig laat chatten en bellen. Het is de favoriete app van NSA-klokkenluider Edward Snowden, die eerder zei dat hij de app 'elke dag' gebruikt.

De technologie van Open Whisper Systems is opensource, waardoor elke ontwikkelaar de veiligheid zelf kan testen en bevestigen. Het is echter onduidelijk hoe WhatsApp deze technologie precies implementeert, maar experts hebben genoeg vertrouwen in Open Whisper Systems om WhatsApp als relatief veilig te zien.

Duidelijke positie
WhatsApp neemt met het doorvoeren van krachtige versleuteling een duidelijke positie in binnen het encryptiedebat, waar technologiebedrijven recht tegenover de Amerikaanse overheid staan.

Het debat is aangewakkerd door Apple en de FBI, waarbij laatstgenoemde aan Apple een stukje software vraagt waarmee alle iPhones kunnen worden gekraakt.

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan
Meer over