Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Top SBM aangeklaagd in Brazilië; koers daalt 8%

SBM Offshore gaat hard onderuit op de beurs. De huidige top is door justitie in Brazilië aangeklaagd.

SBM Offshore verliest ruim 8 procent. Onder meer bestuursvoorzitter Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema zouden mensen beschermd hebben in het omkoopschandaal rond SBM Offshore en staatsoliebedrijf Petrobras, maar SBM Offshore zegt van niets te weten.

SBM Offshore zegt in een kort persbericht bij de autoriteiten om opheldering te vragen. Het concern zegt dat de beweringen ongegrond zijn, 'gebaseerd op wat het tot nu toe heeft gehoord'.

'In totaal 12 personen aangeklaagd'
In totaal zijn er 12 mensen aangeklaagd voor omkoping, meldt Reuters. Er zouden orders zijn om vier personen te arresteren. Twee van hen zouden al in de gevangenis zitten. Onder degenen die aangeklaagd zijn zit volgens Reuters een aantal topmensen van Petrobras en enkele agenten van SBM Offshore in Brazilië.

Anthony Mace en Didier Keller, beide voormalige bestuursvoorzitters van SBM Offshore, en voormalig SBM-bestuurder Robert Zubiate zouden zijn aangeklaagd voor corruptie, aldus Reuters.

Het gaat allemaal om een omkoopzaak die dateert van tussen 1998 en 2012. Er zou ten minste 46 miljoen dollar zijn betaald in verband met contracten voor drijvende productie- en opslagplatformen van SBM.

Schikking van 240 miljoen dollar
SBM heeft vorig jaar november al voor 240 miljoen dollar geschikt met de Nederlandse autoriteiten. Daarmee kwam een einde aan een twee jaar durend onderzoek naar betalingen aan overheidsfunctionarissen in Angola, Brazilië en het Afrikaanse land Equatoriaal Guinea tussen 2007 en 2011.

Volgens het Nederlandse OM zouden ze informatie hebben gekregen van Braziliaanse autoriteiten dat een deel van de provisie die Braziliaanse agenten kregen doorsluisden naar Braziliaanse overheidsfunctionarissen via vennootschappen buiten Brazilië.