Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rechter: Banken hoeven niet te betalen voor restschuld hypotheek

Beeld © ANP

De Rabobank smeerde hem "een tophypotheek" aan en nadat hij gedwongen was om het huis tijdens de crisis te verkopen, werd hij ook nog eens verantwoordelijk voor het verlies. Oneerlijk, vond Ralf Pijnaker. "Het is een bankencrisis, wie heeft die crisis veroorzaakt? Ik niet." Hij spande een zaak in de rechtbank aan. Die kwam voor hem tot een bittere uitspraak.

Banken hoeven niet mee te betalen aan de restschuld, oordeelde de rechtbank in het vonnis. Zij zijn niet verantwoordelijk, omdat de gevolgen van de crisis niet alleen de schuld is van de banken, maar ook van de schaarste op de woningmarkt, die weer werd gecreëerd door het beleid van gemeenten. Pijnaker moet dus gewoon het volledige bedrag van bijna 35.000 euro terugbetalen. 

Stop de Restschuld, die hem ondersteunt, wil het liefst in hoger beroep, zegt Henk Jan Schouten van der Velden van de stichting. "Je denkt in eerste instantie: de mensen hebben verloren. Maar er ligt een vonnis van een rechter die met zevenmijlslaarzen door de hele materie is gebanjerd."

'We willen duidelijkheid'
"De conclusie is dat meneer Pijnaker moet betalen, maar dat Rabobank wel mede-verantwoordelijk is voor de schade", zegt hij. Dat is niet letterlijk gezegd door de rechtbank, maar Schous van der Velde maakt dat op uit de uitspraak, waarin de rechter onder andere zei dat er meerdere spelers actief waren op de woningmarkt. De stichting gaat niet bij de pakken neerzitten. "Het vonnis is onduidelijk, vooral omdat de rechter zijn handen er niet aan wil branden. We willen echter duidelijkheid: zijn de banken deels aansprakelijk voor de schade?"

Het hypotheekcontract is een vreemd fenomeen, voert de advocaat van Pijnaker aan in de dagvaardig. De hypotheekverstrekker, in dit geval de Rabobank, is een instantie met een bankvergunning die geldschepping toestaat en mogelijk maakt. Dat geld wordt gecreëerd door een computerhandeling: na het zetten van een handtekening is er een digitaal geldbedrag ontstaan.

'Situatie was niet te voorzien'
In het geval van een aflossingsvrije delen of gehele aflossingsvrije hypotheek kan die schuld alleen maar terugbetaald worden, als de woning minstens evenveel waard blijft. Meneer Pijnakker draagt daarbij het volledige risico.

Dat is onproportioneel, vindt hij. De crisis, die in 2008 begon, werd door de financiële sector veroorzaakt. Daardoor stortte zowel de woning- als arbeidsmarkt in. Ondanks zijn persoonlijke situatie, wordt hij verantwoordelijk gehouden voor een situatie die voor hem niet te voorzien was. 

Het verhaal van Pijnaker
Pijnaker kocht in 2007 samen met zijn vriendin een appartement voor 167.500 euro en nam een hypotheek van 181.000 euro. Als aanstaand vader, had hij haast met de koop, maar alleen de Rabobank wilde een lening verstrekken. Daarbij was het door hun bescheiden salarissen niet mogelijk om ook een hypotheekgarantie af te sluiten. Dat bleek een groot probleem voor Pijnaker te worden: nadat de relatie twee jaar later strandde, stapelden de rekeningen zich op en werd het huis uiteindelijk onder grote druk van de bank verkocht. 

Helaas zat de woningmarkt net op dat moment in een diep dal, dus raakte hij het huis kwijt voor het schamele bedrag van 150.000 euro, ver onder de hypotheek. Na wat aftrekposten bleef er uiteindelijk een restschuld van ruim 35.000 euro over. Veel teveel om zelf te kunnen dragen, vertelt Pijnaker in de rechtszaal. Zeker ook omdat hij door de vele stress inmiddels minder kan werken.

Dit is een artikel van