Geld en Werk

We blijven extra aflossen op onze hypotheek

07 april 2016 15:08 Aangepast: 31 juli 2017 21:00

Nederlandse consumenten lossen steeds meer af op hun hypotheekschuld. Ondanks de bloeiende huizenmarkt stijgt daardoor onze totale hypotheekschuld nauwelijks.

Bij marktleider Rabobank werd in 2015 zo'n 3,4 miljard euro aan extra aflossingen gedaan, dat is wel wat minder dan de 4 miljard euro van 2015. Ook bij ABN Amro lossen huizenbezitters extra af: 2,4 miljard euro vorig jaar. Dat was maar iets minder dan de 2,7 miljard euro over 2014.

Tot en met 2014 kon je eenmalig tot 100.000 euro belastingvrij geschonken krijgen, bijvoorbeeld van je ouders, als je het maar gebruikte voor de koop of verbouwing van een huis, of voor een extra aflossing van je bestaande hypotheek. Vanaf 2015 zijn deze regels versoberd.

Klanten vragen nog vaak naar de mogelijkheden die er zijn, zegt een woordvoerder van Rabobank. Daarbij gaat het niet alleen om extra aflossen, maar ook om bijvoorbeeld rentemiddeling. 

Lage rente
Ons gezamenlijke spaargeld neemt minder toe dan eerder gebruikelijk. Het is niet volledig na te gaan waar dat 'm in zit, zo kunnen consumenten ook meer geld hebben gestoken in beleggingen, of ze kunnen een deel van hun spaargeld hebben gebruikt voor de koop van bijvoorbeeld een nieuwe keuken.

Dimitri Fleming, econoom bij het ING Economisch Bureau, geeft aan dat het moeilijk is om alle cijfers naast elkaar te leggen, maar hij stelt wel dat schulden aflossen een stuk populairder is geworden. De financiële markten zijn volatiel geweest, dus veel consumenten zullen daar niet zomaar in stappen. Daarbij is de rente ook laag, geeft hij aan, zodat geld naar de bank brengen niet veel oplevert. Daarbij zie je ook dat de hypotheekschuld van alle Nederlanders niet veel oploopt. 

Ook Nico Klene, senior-econoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro, denkt dat de relatief geringe stijging van de hypotheekberg er op wijst dat er meer wordt afgelost. 

We hebben veel schuld
Het bedrag aan woninghypotheken is het afgelopen jaar met 4 procent toegenomen tot 655 miljard euro. Naar verhouding hebben we in Nederland veel hypotheekschuld. We hebben net zoveel schuld als we met z'n allen jaarlijks verdienen. Doordat de rente op je hypotheek aftrekbaar is van de belastingen, lenen veel mensen behoorlijk grote bedragen, waardoor ze veel financiële risico's lopen. De Nederlandsche Bank roept de politiek dan ook op om de aftrek van de hypotheekrente versneld te verlagen, of zelfs helemaal af te schaffen.

Huizenmarkt trekt aan, hyptheekschuld veel minder
De hypotheekschuld daalde in 2014, maar liep dus weer wat op in 2015. ''Er werden vorig jaar veel meer huizen verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. Je ziet dan ook dat er meer hypotheken werden afgesloten, maar je zou er veel meer verwachten'', zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. Volgens hem is het zeer waarschijnlijk dat een groot deel van het vrije spaargeld is gebruikt voor het aflossen van hypotheken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van