Geld en Werk

Klanten Rabobank en ING krijgen geld toe op hypotheek

15 april 2016 13:42 Aangepast: 31 juli 2017 19:00

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar op dit moment zijn er mensen die geld toe krijgen op hun hypotheek. De gelukkige huiseigenaren zijn klanten van de Rabobank en ING met een variabele hypotheek.

Het gaat bij Rabobank nog maar om een select groepje van zo'n 20 mensen en bij ING om 'een handjevol' klanten, maar in de toekomst zou ook een veel grotere groep klanten van andere banken in aanmerking kunnen komen voor de bonus op een lening.

Euribor
De mazzelaars krijgen geld toe op hun lening omdat ze een aantal jaren geleden een speciaal soort hypotheek hebben afgesloten: de zogeheten Euribor-hypotheek. Dat is een lening waarvan de rente gebaseerd is op de Euriborrente, de rente die banken onderling aan elkaar rekenen.

Die rente staat tegenwoordig bijzonder laag, namelijk op -0,34 procent. Een aantal klanten heeft in het verleden een Euriborhypotheek afgesloten met een extreem lage extra rente​ (klantopslag). Hierdoor komt hun rentetarief op dit moment onder de 0 procent uit, en krijgen ze dus geld terug. Hoeveel de klanten precies krijgen per maand is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk loopt het bedrag op tot enkele tientjes per maand.

Tienduizenden hypotheekbezitters mogen hopen
Vorige maand bleek al uit onderzoek van RTL Z dat tienduizenden klanten van ING, Westland Utrecht en SNS ook bijna geld toe krijgen op hun hypotheek. Zij hebben een vergelijkbare hypotheek, maar door de klantopslag betalen zij nog altijd wel een bescheiden rente.

Als de Euriborrente nog verder daalt, kunnen ook zij te maken krijgen met negatieve rentes op hun hypotheken.

Pech bij ABN Amro en NN
Klanten van ABN Amro en NN (vroeger Nationale Nederlanden) lijken minder geluk te hebben. Deze bedrijven gaven aan geen klanten te hebben met een negatieve hypotheekrente. NN wist met zekerheid te zeggen dat dat ook niet gaat gebeuren.

Heb jij een hypotheek met een negatieve rente? Dan willen we graag met je in contact komen. Stuur vooral een mailtje naar de redactie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore