Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

AFM: door de lage rente lenen particulieren te veel geld

18 februari 2016 08:39 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft een harde waarschuwing voor de negatieve gevolgen van de aanhoudend lage rente. Particulieren lenen volgens de AFM momenteel te veel geld om bijvoorbeeld een huis te kopen. Ook nemen beleggers meer risico dan verstandig is.

Voorzitter Van Vroonhoven stelt het als volgt: "De aanhoudend lage rente leidt er onder meer toe dat beleggers mogelijk meer risico nemen dan verstandig is. Ook ontstaat er druk op dekkingsgraden van pensioenfondsen en solvabiliteitposities van levensverzekeraars."

In het FD zegt ze daarbij: ‘Die lage rente zorgt er bijvoorbeeld voor dat particulieren te veel lenen, of te veel risico gaan nemen om rendement te maken. We zien het risico van zeepbellen."

De AFM ziet voor de komende drie jaar tien risico's en daarvan hangen er zeven samen met de lage rente. De rente is historisch laag en de marktrente is soms zelfs negatief. Zo krijg minister Dijsselbloem van Financiën in een aantal gevallen geld toe als hij leent. Verder betalen huizenbezitters met een variabele rente nog maar heel weinig rente.

Pensioenen, rentederivaten en woekerpolissen
De AFM spreekt van vier soorten 'kwetsbare' klanten: gepensioneerden, consumenten met een hypotheek, geldleners en het MKB. Bij de laatste groep speelt het probleem van rentederivaten. Door de lage rente kosten die derivaten juist geld. Volgens de AFM kan de lage rente er ook toe leiden dat problemen als woekerpolissen en derivaten minder snel worden opgelost.

De huidige lage rente is verder nog een probleem voor pensioenfondsen, aldus de AFM. Dit probleem speelt al een tijd. Pensioenfondsen waarschuwden onlangs nog dat ze mogelijk de pensioenuitkeringen moeten verlagen.

De AFM hoopt consumenten duidelijk te maken dat de lage rente riskant is voor hun hypotheek en hun pensioen. We moeten ons meer bewust zijn van de risico's van de lage rente, aldus de toezichthouder. De AFM wil daar een bewustwordingsoffensief voor ontkenen. In de Volkskrant verzucht Van Vroonhoven: "Mensen steken vaak meer tijd in de keuze van een nieuwe smartphone dan in een goede pensioenregeling". 

'Verdienmodel verzekeraars onder druk'
Nóg een probleem van de lage rente is volgens de AFM dat het verdienmodel van met name verzekeraars onder druk staat, terwijl verder het verdienmodel van accountants perverse prikkelt bevat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore