Geld en Werk

Klant krijgt geld voor hypotheek door negatieve rente

04 april 2016 13:53 Aangepast: 31 juli 2017 22:00

Geld krijgen voor je hypotheek, in plaats van betalen. Het is mogelijk: bij een hypotheek met een negatieve rente, mag een bank de winst niet zomaar voor zichzelf houden, blijkt uit een uitspraak van Kifid, de Geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

De commissie deed een uitspraak over een lening die in Zwitserse franken werd verstrekt door Staalbankiers. Dat bedrijf is onderdeel van Achmea. De hypotheekrente van de klant die de zaak aanspande, was onder nul gezakt. In dat geval moet de bank zijn klanten dus rente betalen, in plaats van andersom.

Staalbankiers besloot echter om het rentetarief op nul procent te zetten en dat mag niet. De bank is verplicht om zijn klanten met terugwerkende kracht te vergoeden. 

​​'Elke zaak verschilt'
Kifid kon niet zeggen om hoeveel klanten het in totaal gaat, omdat de zaak door een individu aan was gespannen. De uitspraak geeft echter wel aan dat de commissie vindt dat consumenten ook moeten kunnen profiteren van deze bijzondere situatie.

Bert Jan Tiesinga van Stichting Wakkerpolis schat in dat het om een totale schadepost van 1 miljoen euro gaat. "Het gaat om een totale hypotheekportefeuille van zo'n 400 miljoen euro. Bij dat soort fondsen is de gemiddelde hypotheekwaarde hoog, zeg ongeveer 400.000 euro per hypotheek. Dat maakt dat er 1000 gedupeerden zijn die iedereen zo'n 1000 euro terugkrijgen over 2015, met een gemiddelde hypotheekrente van -0,3 procent."

Het moeilijk niet te zeggen of elke consument met een negatieve hypotheekrente voortaan geld toe krijgt, omdat elke zaak net even anders is, zei een woordvoerder van Kifid. Achmea was niet bereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van