Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Duitse spaarbank: misschien negatieve rente op grote tegoeden

Sparen kost je nu al geld. Beeld © P. le Clercq

Tot nu toe lijkt het onhaalbaar voor banken om strafrente te berekenen op spaargeld, maar de Duitse Sparkasse Oberhausen denkt er nu toch over na. Het zou dan wel om bedragen van meer dan 1 miljoen euro gaan en dan ook nog om nieuwe klanten.

Topman Bernhard Uppenkamp van Sparkasse Oberhausen sluit een negatieve rente voor zeer rijke klanten niet langer uit, meldt de Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Europese banken moeten sinds een paar maanden rente betalen op geld dat zij stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Onder normale omstandigheden zouden zij op zulke deposito's rente ontvangen, net als 'gewone' spaarders, maar door ze in plaats daarvan te laten betalen hoopt de ECB de kredietverlening te stimuleren.

'Verhoog politieke druk op ECB'
​Uppenkamp riep bij presentatie van de jaarcijfers op tot meer politieke druk op de ECB. Want als die zijn beleid voortzet, valt niet uit te sluiten dat private klanten straks rente moeten gaan betalen op hun spaarcenten. Dat zal wel uitsluitend gelden voor klanten die met miljoenenbedragen aan komen zetten, benadrukte de spaarbank.

Alle banken hebben last van de rente die ze nu moeten betalen aan de ECB, maar niemand wil de eerste zijn om die aan spaarders door te berekenen. 

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van