Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Die lage rente, zo kan je daar juist van profiteren

De AFM waarschuwt vandaag voor de huidige lage rente. We zouden teveel risico’s nemen, vooral met een te hoge hypotheekschuld, maar ook met riskante beleggingen op de beurs. Maar de lage rente is niet alleen een risico, je kan er ook van profiteren. RTL Z zet de voordelen van de lage rente op een rijtje.

Profiteer juist van die lage rente, het is een kans
De AFM waarschuwt vooral dat je geen risico’s met je hypotheek moet nemen. Terecht natuurlijk, maar dat hoeft ook niet: de rente voor een standaard hypotheek met NHG ligt nu nog maar net boven de 2 procent, voor de komende 10 jaar! De rente is daarmee aanbeland op het laagste punt in 50 jaar

Zet daarom je rente lang vast en je weet de komende 10 jaar precies waar je aan toe bent. Wil je echt op zeker gaan, zet de rente dan 20 jaar vast. Je weet dan tot 2036 waar aan je toe bent. Deze rente staat nu zo rond de 2,7 procent en dat is enorm veel lager dan de 7 procent van 10 jaar terug. En nog veel lager als de 13 procent in de jaren ’80. Heb je minder vaste lasten, dan loop je natuurlijk ook minder risico's bij tegenvallers.

Tegenwoordig moet je verplicht aflossen op je hypotheek. Over 10 jaar, als de rente misschien flink is gestegen en je de rente opnieuw moet vastzetten, dan heb je al 33% van je hypotheek afgelost. Banken geven je dan bij het verlengen van je hypotheek een flinke korting. Aflossen wordt namelijk beloond. Je mag tegenwoordig ook niet meer zo heel veel geld lenen voor een  hypotheek. Kijk hier wat je met je inkomen maximaal kan lenen.

Voor iedereen met een zeer voordelige variabele hypotheek: gaat de rente stijgen, dan kan je iedere maand de rente gratis vastzetten. De risico’s zijn dus beperkt. 

En nog een tip van onze beurscommentator Hans de Geus: "Wat is het risico op een rentestijging?" De Geus stelt dat "het risico op een renteverhoging op afzienbare tijd nihil is en bovendien als de rente over 15 jaar weer eens omhoog gaat, dan heb je 15 jaar weinig rente betaald".

Lage rente en lage inflatie
De enorm lage rente is een gevolg van de lage inflatie. Om geen geld te verliezen op je spaargeld, hoef je daarom ook geen hoog rendement op je spaarrekening te maken. Je hoeft ook geen risico's te nemen op de beurs om rendement te maken, dat is ook een meevaller. De inflatie is nu flink minder dan 1 procent, net zo hoog als die lage spaarrente op ​een veilige spaarrekening. De lage rente is dus geen probleem. Het biedt je ook de kans om je geld zelfs onder een kussen te leggen.

Heb je minder dan 25.000 euro spaargeld, neem dan zeker geen risico’s. Het hoeft ook niet: je betaalt geen belasting over je spaargeld en ook de inflatie neemt geen hap uit je koopkracht. De helft van alle Nederlanders heeft minder dan 17.000 euro spaargeld. 20 procent heeft zelfs helemaal niets en 20 procent heeft maximaal 2000 euro. Zonder spaargeld heb je ook geen last van de lage rente, een meevaller.

Pensioenen hoeven niet omhoog
Voor pensioenfondsen geldt dat de pensioenen niet perse hoeven te worden verhoogd, voor de gepensioneerden is er namelijk geen noodzaak voor een hoger pensioen. Ook de zilveren inflatie, de inflatie van 65-plussers is al jarenlang extreem laag. Vooral de lage olieprijs helpt daarvoor flink.

De lage rente is ook een kans voor pensioenfondsen. De huidige rekenrente is met 1,45 procent nu zo laag dat de fondsen heel zuinig moeten zijn met het uitkeren van geld voor pensioenen. Als de rente weer eens gaat stijgen dan kunnen de fondsen ook weer eens meevallers bekendmaken. Stijgt de rente bijvoorbeeld naar 4 procent, dan kunnen alle fondsen de pensioenen weer indexeren. Een hogere rente is dus niet altijd een gevaar. De huidige lage rente zorgt er nu in ieder geval wel voor dat het pensioengeld voor de jongeren niet opraakt.

Afgestudeerden kunnen schuld ook anders gebruiken
Ben je het afgelopen jaar afgestudeerd dan betaal je slechts 0,01 procent rente op je gehele studieschuld, zeker de komende 5 jaar. Daarna wordt de rente opnieuw vastgesteld, maar sinds 2000 is de rente niet boven de 1,4 procent geweest. De studieschuld hoef je niet snel af te lossen. Je kan het geld ook gebruiken om te zorgen voor bijvoorbeeld een lagere en goedkopere hypotheek.

Het risico ligt in Den Haag
We lopen met z’n allen wel een groot risico waar we zelf weinig invloed op hebben. Door de lage rente levert de Nederlandse staatsschuld nu geld op. Als de rente gaat stijgen dan moet het ministerie van financien snel miljarden euro's extra aan rente gaan betalen. De schuld is dan ook 460 miljard euro. Een risico wat met z'n allen moeten dragen.