Nederlandse vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen, maar het verschil wordt langzaam maar zeker kleiner. Per jaar krijgen vrouwen gemiddeld 1664 euro minder aan salaris overgemaakt, wat neerkomt op een loonkloof van 5 procent. In 2014 was de loonkloof nog 5,8 procent.
De loonkloof is al jaren een beetje aan het afnemen, vertelt Paulien Osse van Stichting Loonwijzer, inmiddels lijkt er wel schot in de zaak te komen: "In een aantal beroepen wordt de kloof kleiner en in sommige beroepen verdienen vrouwen inmiddels zelfs meer dan mannen."
Dat geldt onder meer voor de transport & logistiek, in die branche verdienen vrouwen zelfs 1 procent meer, blijkt uit onderzoek van de stichting Loonwijzer en Monsterboard. En in de bouw liggen de salarissen op hetzelfde niveau, al komt dat volgens Osse vooral omdat mannen en vrouwen in bouwsector totaal verschillende beroepen hebben. Daarnaast liggen de lonen in de bouw vaak maar vlak boven het minimumloon en is er dus weinig ruimte voor het ontstaan van verschil, legt Osse uit.
'Kinderen verknoeien de loonkloof'
Ze waakt dan ook voor te veel optimisme. Er zal volgens haar altijd een loonkloof blijven omdat vrouwen nu eenmaal kinderen krijgen en dan minder gaan werken. "Dat verknoeit de loonkloof enorm, statistisch gezien", vertelt Osse. "Het is een misvatting dat als je een tijd lang stopt, je terug kan naar het niveau waarop je zat."
De man (of vriend) zou een vrouw die net een kind heeft gekregen, moeten ondersteunen en stimuleren om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan en de focus te houden op de carrière, als salaris in ieder geval belangrijk is, benadrukt Osse.
Opmerkelijk is verder dat in sectoren waar traditioneel veel vrouwen werken, de zorg en het onderwijs, de loonkloof erg groot is, maar liefst 15 procent. Volgens haar komt dat omdat het in deze beroepen goed mogelijk is om parttime te werken, ideaal voor jonge moeders: "De work/life-regeling bij deze beroepen is goed, zoals kinderopvang en de combinatie met de baan van de man." Dat resulteert erin dat mannen vaak in de beter betaalde managementfuncties terechtkomen.