Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deze auto rijdt op mierenzuur

Mierenzuur is niet alleen geschikt als brandstof, maar biedt misschien nog meer mogelijkheden Beeld © TU Eindhoven

Een auto die niet op benzine rijdt, niet op diesel, niet op lpg en niet op elektriciteit, maar op een compleet nieuwe brandstof: mierenzuur. Studenten van de TU Eindhoven presenteren vandaag hun eerste demo-auto die daarop kan rijden. Groot is hij nog niet: in totaal is hij één meter lang.

Mierenzuur is een bijtende stof. Mieren, wespen en bijen gebruiken het bij de aanval en bij de verdediging. Het zit ook in de prikkende haartjes van brandnetels. Mensen gebruiken het al vele jaren, bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen.

Fysisch chemicus Georgy Filonenko van de universiteit ontdekte een katalysator waarmee waterstof en koolstofdioxide samen razendsnel mierenzuur vormen. Het vloeibare mierenzuur wordt in een tank in de auto opgeslagen en pas bij 90 graden omgezet in waterstof. Dat is handig, want het is erg lastig om dit gas in pure vorm op te slaan, terwijl het wel een hele goede brandstof vormt.

De uitstoot bestaat uit hooguit een paar druppels water. Het mierenzuur zou daarom wel eens de oplossing kunnen zijn voor de schone auto van de toekomst, denken de onderzoekers.

Andere handige toepassingen
De stof is niet alleen geschikt als brandstof, maar biedt misschien nog meer mogelijkheden. Zo zou ook energie uit zon en wind kunnen worden opgeslagen in mierenzuur. Eerst focussen de studenten zich op de eerste echte mierenzuurauto, die moet in 2017 klaar zijn.

Het wagenpark van de universiteit Eindhoven breidt trouwens flink uit. Op dezelfde universiteit zijn studenten bijvoorbeeld ook bezig met een elektrische raceauto die in drie seconden kan optrekken tot 100 km per uur. De auto heeft een topsnelheid van 285 kilometer per uur.