Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Nederlanders geven weer meer uit: ijsjes en frisdrank zijn in trek

20 oktober 2015 06:58 Aangepast: 20 oktober 2015 08:11
Beeld © ANP

In augustus hebben Nederlandse consumenten voor de elfde maand op rij meer uitgegeven dan in dezelfde maand het jaar ervoor. We besteedden met zijn allen 1,4 procent meer.

Dat meldt het CBS vandaag. Vooral voedings- en genotsmiddelen waren in trek, daaraan gaven consumenten in augustus 2,9 procent meer uit. De groei zat hem voornamelijk in de uitgaven aan frisdrank en ijsjes, volgens het statistiekbureau komt dat onder meer omdat augustus warmer was dan vorig jaar.

Overal groei
Alle sectoren lieten een bescheiden groei in uitgaven zien. Aan motorbrandstoffen en gas gaven consumenten 2,2 procent meer uit en aan duurzame goederen als kleding en huishoudelijke waar werd 0,2 procent extra besteed.

Ook werden er meer diensten afgenomen dan in augustus 2014. Aan bijvoorbeeld kappers, verzekeringen en woninghuur werd 1,1 procent meer uitgegeven. De dienstensector is goed voor ruim de heft van de binnenlandse bestedingen.

Vooruitzichten zijn minder gunstig
Voor deze maand ziet het er allemaal wat somberder uit. Dat komt volgens het CBS door het dalende vertrouwen van consumenten in de toekomstige werkgelegenheid. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore