Geld en Werk

Zo gaan we onszelf verzekeren in een zelfrijdende auto

20 januari 2016 14:52 Aangepast: 03 augustus 2017 18:05
Beeld © EPA

Met de zelfrijdende auto van de toekomst hebben we veel minder ongelukken. Toch verdwijnt de autoverzekering zelf niet, denken verzekeraars. Wel zal ons verzekeringsstelstel drastisch veranderen.

Bestuurders rijden te hard, zitten te appen of overschatten zichzelf gewoon: zo’n 90 procent van alle auto-ongelukken wordt veroorzaakt door menselijk falen. Omdat dit aantal met de komst van de zelfrijdende auto flink zal dalen, verandert de manier van verzekeren mee. Een zogenaamde 'directe verzekering' is volgens het Verbond van Verzekeraars de beste oplossing.

Slachtoffer verzekerd
Deze ‘verkeersverzekering’ verzekert niet langer de aansprakelijke, maar juist het slachtoffer. De verzekeringspremie hangt daardoor niet af van iemands persoonlijke kans om schade te maken, maar van de kans op schade in het algemeen, ongeacht de schuldige. Wat dat voor de hoogte van de premie betekent, is nog onduidelijk.

Dat betekent dus niet dat de autoverzekering in de toekomst helemaal verdwijnt, zoals wel eens geopperd wordt. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat bepaalde risico’s dan wel verdwijnen, maar plaats zullen maken voor nieuwe gevaren. Denk aan vijandige hacks of softwarebugs die voor gevaar zorgen. En een botsing met een zelfrijdende kan heftig zijn: er zit tenslotte niet (altijd) iemand achter het stuur die op de rem trapt.

Nieuwe risico's
Bij de directe verzekering verzekeren de ‘bestuurders’ niet langer de auto, maar zichzelf. "De schade die jij oploopt wordt in zo’n geval dus vergoed", legt Gea Bruinsma namens Rocket Insurance uit aan RTL Z. In opdracht van de verzekeraars dook zij in de toekomst van de autoverzekeringswereld.

En zo'n verkeersverzekering is volgens hen de beste oplossing die nu voor handen is. Bruinsma: "Het Verbond van Verzekeraars heeft zich bezig gehouden met de vraag wie er nog aansprakelijk is wanneer niet de bestuurder, maar de auto fout zit. In dat hypothetische geval is het verzekeren van personenschade logischer. Al weten we natuurlijk niet welke nieuwe risico’s er nog komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van