Geld en Werk

Shoppen voor verzekering en hypotheek levert je honderden euro's op

05 april 2016 09:45 Aangepast: 31 juli 2017 22:00

Als je je een beetje verdiept in de prijzen van verzekeraars, hypotheekverleners en banken, dan kan je dat per jaar gemiddeld honderden tot wel meer dan duizend euro opleveren.

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) berekend in een onderzoek. Voor 15 financiële producten heeft de ACM uitgezocht wat het verschil is tussen het goedkoopste en het duurste product. Het voordeel dat je kunt halen, hangt erg af van je persoonlijke situatie en zaken als leeftijd, relatie en kinderen.

Een jonge alleenstaande kan gemiddeld 262 euro per jaar besparen, toch algauw goed voor honderd biertjes per jaar. Voor oudere gezinnen en oudere echtparen is dat zo'n 1070 euro. Dat komt neer op 15 keer gratis tanken of vier of vijf skipassen in Oostenrijk voor een week.

Voordeel kan nog groter zijn
Bij die bedragen gaat het om gemiddelden. Als je vergelijkt met het duurste product, dan zijn de voordelen die je kunt halen nog veel hoger: 503 euro voor een alleenstaande (bijna 200 biertjes), tot 2450 euro voor een ouder gezin (niet alleen gratis skipassen, maar ook gratis 's middags eten op de piste en 's avonds eten in een restaurantje).

De ACM deed in 2012 ook al een onderzoek. Omdat de rente nu een stuk lager is, is het voordeel dat je kunt halen met financiële producten waar rente wordt berekend, zoals leningen, hypotheken en spaarrekeningen, kleiner dan toen. Maar nog altijd is het de moeite waard. Zo kan een alleenstaande gemiddeld 138 euro per jaar besparen op de basiszorgverzekering, voor stellen is dat het dubbele. Gezinnen en jonge stellen kunnen, als ze aan het rekenen slaan, op een annuïteitenhypotheek per jaar meer dan 200 euro besparen. Dat zijn gemiddeld meer dan 8 gratis ijsjes per maand.

Ook met je autoverzekering kun je wel flink meer geld besparen, vergeleken met vier jaar geleden. Een jong stel scheelt het gemiddeld al 102 euro per jaar, voor veel andere consumenten kan dat op lopen tot wel meer dan 200 euro per jaar.

Voordeel heb je jaar in jaar uit
De bedragen kunnen alles bij elkaar flink oplopen. Op verschillende andere producten kun je, per product, een aantal tientjes per jaar besparen. Op jaarbasis loopt dat flink op en als je bedenkt dat je het voordeel jaar in jaar uit hebt, wordt het nog veel interessanter.

Als je als jong gezin tien jaar lang elk jaar ruim 900 euro voordeliger uit kunt zijn en daarna als ouder gezin nog eens tien jaar lang een kleine 1100 euro per jaar, dan kan dat bij elkaar opgeteld het verschil maken of je je wel of niet een tweede auto kunt veroorloven, of elk jaar een keer extra op vakantie. Bedenk dat het verschil nog groter wordt als je ook op aanbiedingen let in andere levensfasen, als je alleenstaand bent of kinderen het huis uit zijn.  

ACM: jaag vooral de concurrentie aan
Veel voordelen zijn te behalen als de producten voor het eerst worden aangeschaft. Maar overstappen loont in veel gevallen ook, zegt de ACM. 

De ACM roept in feite Nederlanders op om vooral op prijzen te blijven letten: ''Overstappende consumenten houden bedrijven bovendien scherp. Immers, ze moeten hun producten en diensten aantrekkelijk maken én houden om klanten te winnen en te binden. Consumenten kunnen dus door over te stappen de concurrentie aanjagen. Dat leidt tot scherpere prijzen, betere dienstverlening en innovatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van