Economie

Zwarte auto gekocht? Dan betaal je meer verzekeringspremie

05 april 2016 17:09 Aangepast: 31 juli 2017 21:30

Het gevolg van een slimme risicoanalyse of gewoon discriminatie? Autoverzekeraars rekenen tot wel tien procent meer verzekeringspremie voor bezitters van zwarte auto's.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Consumentenbond morgen publiceert. De bond zocht uit wat het kost om vier verschillende autotypes, uitgevoerd in verschillende kleuren, te verzekeren bij Reaal, Route Mobiel en Zelf.

Wat blijkt? Bezitters van een blauwe, gele of groene auto zijn voor ieder verzekeringstype (WA, WA plus, All-risk) goedkoper uit dat eigenaren van zwarte wagens.

128 euro per jaar
In de praktijk kan dat meer dan honderd euro per jaar schelen. De Consumentenbond rekent voor dat de WA Plus-verzekering voor een zwarte Audi A6 per jaar 128 euro meer kost dan de verzekering van hetzelfde type wagen, uitgevoerd in het groen.

Ook bij Route Mobiel en Zelf is de bezitter van de zwarte bolide in het nadeel. Voor dezelfde WA-plus verzekering betalen zijn 4 tot 8 procent meer.

Risico-inschatting
De verzekeraars laten in een reactie weten dat het prijsverschil wordt veroorzaakt door een risico-inschatting. Daaruit zou blijken dat zwarte auto's een groter risico op lopen op schade of diefstal dan andere auto's.

Volgens de Consumentenbond is dat voor verzekerden 'niet te volgen en bovendien dubbelop'. De bond stelt dat je namelijk sowieso al wordt bestraft als je schade claimt via de bonus-malusladder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore