Geld en Werk

Droombaan voor natuurliefhebbers: schaapherder op de Veluwe

08 juni 2017 15:07 Aangepast: 05 december 2017 08:32
Schaap zoekt herder. Beeld © ANP

Het is waarschijnlijk één van de oudste beroepen van de wereld: schaapherder. Veel zie je er niet meer in Nederland. Maar dieren- en natuurliefhebbers die altijd al droomden van een eigen kudde moeten even verder lezen. Want aan de rand van de Veluwe, in Nunspeet, wordt gezocht naar een fulltime schaapherder.

Wie denkt dat het leven van een schaapherder er anno 2017 uitziet als dat van een herder uit lang vervlogen tijden heeft het mis. Plannen, organiseren en samenwerken zijn vereisten voor de moderne herder.

Je houdt je namelijk niet alleen bezig met de verzorging van de tweehonderd schapen. Als herder ben je ook verantwoordelijk voor het beheer van de heide waar de dieren grazen. Een natuurgebied waar ook gasten komen, die je als herder mag ontvangen.

Dus ja, daar hoort ook weer communicatie en PR bij. De herder geeft bezoekers namelijk voorlichting over de schaapskudde en helpt mee bij de organisatie van evenementen op de schaapskooi. Ook wordt van je verwacht dat je het wel en wee van de dieren deelt op Facebook.

Stressbestendig

In de vacature staat dat sollicitanten stressbestendig moeten zijn. Klinkt misschien wat vreemd bij een baan die voor een deel bestaat uit rustig door een natuurgebied rondlopen. Dat is het volgens Jan van Unen, voorzitter van de stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet, ook. "Ik denk dat je tachtig procent van de tijd een rustgevende baan hebt. Maar er zijn ook dingen die stress geven."

Thumbnail

Een herder laat zijn schapen grazen op de Ginkelse Heide bij Ede. (foto: ANP)

Hij doelt dan op zaken die je als herder niet in de hand hebt, zoals zieke schapen en schapen die dood gaan. Maar denk ook aan klussen die je snel bij tweehonderd schapen moet doen, zoals scheren en inenten.

Opleiding tot herder

Van Unen krijgt veel reacties op de vacature. Maar daar zitten ook veel 'dromers' tussen. Daarmee doelt hij op mensen die een rustig leven op de heide wel zien zitten, maar totaal geen kennis hebben van schapen en natuur. "Die zoeken we dus niet. Je moet echt ervaring hebben met schapen en herdershonden. Zodat je ziektes kunt herkennen bij de dieren. En je moet weten hoe je een natuurgebied onderhoudt."

Daar is overigens een officiële mbo-opleiding voor. Bij deze tweejarige opleiding tot schaapherder leer je niet alleen alles over de dieren, maar ook over hoe je je eigen begrazingsbedrijf runt. Hoewel Van Unen de opleiding aanraadt, is het niet verplicht om een diploma hiervan te hebben.

Maar misschien wel de allerbelangrijkste vereiste: affiniteit met natuur en alleen kunnen zijn. Want je moet wel tegen de rust en ruimte van de Veluwe kunnen natuurlijk.

`