Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Lagere maximumhypotheek nekt starters

06 juni 2017 12:35 Aangepast: 27 juli 2017 22:30
Beeld © ANP Foto

Wie overweegt om voor het eerst een huis te kopen, kan maar beter haast maken. Volgend jaar daalt het maximumbedrag dat je voor een hypotheek kan lenen en dat heeft grote invloed op de mogelijkheid voor starters om een huis te kopen.

Nu mag je voor het kopen van een woning nog 101 procent van de waarde van die woning lenen. Volgend jaar al gaat die zogenoemde loan-to-value-limiet terug naar 100 procent. Die limiet geeft het percentage aan van de totale waarde van het huis, dat je maximaal kan lenen voor de koop van dat huis. Bij 100 procent mag je dus maximaal precies het bedrag lenen dat je woning waard is.

Dat heeft grote gevolgen voor starters en mensen die willen doorstromen vanuit een huurwoning. De helft van hen moet de aankoop van een huis dan uitstellen, becijfert het Centraal Planbureau.

Voor mensen die willen doorstromen vanuit een koophuis naar een nieuw koophuis, geldt dat 18 procent de aankoop uitstelt bij een lagere loan-to-value-limiet. 

Doorsparen

De leennormen voor een hypotheek in Nederland zijn al jaren onderwerp van discussie. Zowel DNB als het IMF adviseerden Nederland al eerder de LtV-limiet te verlagen naar 90 procent. 

Maar volgens het CPB raakt dat starters onevenredig hard. Als die leennorm werkelijkheid zou worden, zouden 7 op de 10 starters de koop van een woning uit moeten stellen. Zij hebben dan gemiddeld drie tot vijf jaar extra nodig om het bedrag dat zij zelf extra moeten inleggen bij elkaar te sparen. 

In het slechtste scenario moeten mensen zelfs 14 jaar langer doorsparen, becijfert het CPB. Sommige mensen kiezen ervoor om, wanneer ze niet kunnen kopen, te verhuizen naar een (dure) huurwoning. Hun spaarcapaciteit wordt dan beperkt door de hoge woonlasten, waardoor het heel lang duurt voor ze eindelijk kunnen kopen.

Effecten op de woningmarkt

Omdat een verlaging van de leennormen ervoor zorgt dat mensen later een huis kopen, heeft dat nogal wat effecten op de woningmarkt. Er zal (tijdelijk) een stuk minder vraag komen naar koopwoningen, terwijl de vraag naar huurwoningen juist zal toenemen. 

Dat leidt ook tot een daling van de prijzen van koopwoningen van 1 à 2 procent. Op de huurmarkt, waar al grote krapte heerst, zullen de prijzen juist toenemen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van