Geld en Werk

VvE's moeten verplicht genoeg geld opzij zetten voor onderhoud

02 juni 2016 09:00 Aangepast: 31 juli 2017 08:00
Beeld © ANP

Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat Verenigingen van Eigenaren dwingt om genoeg geld te sparen voor onderhoud. Dat moet een einde maken aan 'slapende' VvE's, die geen reservepotje of onderhoudsplan hebben.

Sinds 2008 bestaat er al een verplichting voor VvE's om geld te reserveren voor onderhoud. Als koper van een appartement of beneden- of bovenwoning word je automatisch verplicht lid van een VvE, waarin je als eigenaren gezamenlijk zorgt voor onderhoud aan gezamenlijke ruimtes zoals het dak en buitenschilderwerk. De verplichtingen die tot nu toe golden voor VvE's waren behoorlijk vrijblijvend: er werd geen concreet bedrag genoemd.

Daar komt met het wetsvoorstel van ministers Blok en Van der Steur verandering in. Appartementeigenaren moeten vanaf volgend jaar elk jaar minstens 0,5 procent van de herbouwwaarde van hun complex reserveren: het bedrag waarvoor een pand in dezelfde staat opnieuw kan worden gebouwd. Is de waarde van een pand bijvoorbeeld 1 miljoen euro, dan heb je het over een minimum buffer van 5000 euro.

Alternatief is dat een VvE geld reserveert op basis van een zogenaamd meerjarenonderhoudsplan, waarin wordt vastgelegd wanneer onderhoud wordt gedaan aan gezamenlijke onderdelen van het huis, met bedragen erbij.

Meerjarenonderhoudsplan

In Nederland spaart de helft van de VvE's te weinig voor onderhoud, een derde 'slaapt' - die verenigingen bouwen geen reservefonds op om onderhoud aan hun pand te doen, en vaak ontbreekt het er helemaal aan een onderhoudsplan.

Het wetsvoorstel moet een einde maken aan problemen die vaak ontstaan: wijken die verpauperen, veiligheidsrisico's en ruzie tussen eigenaren als er (groot) onderhoud nodig is waarvoor ze veel geld moeten ophoesten. Niet iedereen heeft een paar honderd of duizend euro paraat voor grotere reparaties aan bijvoorbeeld het gezamenlijke dak of vervanging van een lift. 

Gevaar voor omgeving

De verantwoordelijkheid van de gevulde kas blijft bij de eigenaren zelf. De overheid treedt alleen op als inspecteur, mocht de veiligheid in het geding zijn.

Hans André de La Porte van Vereniging Eigen Huis vindt het een goed plan: "Je ziet vaak problemen ontstaan als de overheid - in dit geval de gemeente - moet ingrijpen omdat er onveilige situaties ontstaan. Bijvoorbeeld als appartementen niet goed worden onderhouden en delen van de gevel of het dak loslaten, wat een gevaar vormt voor de omgeving. Dan blijkt vaak, als de gemeente ingrijpt, dat er geen geld zit in de kas van de vereniging om onderhoud te doen."

`