Ga naar de inhoud
Geld en Werk

CBS: Redding ABN en ASR miljarden duurder dan gedacht

Beeld © ANP

De redding van ABN Amro en ASR in 2008 heeft 2 á 3 miljard euro meer gekost dan gedacht. Dat komt vooral door de rente die de Staat moest betalen over geleende geld om de banken te redden.

Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die zojuist zijn gepubliceerd. Tot nu toe werd altijd gezegd dat de redding en daaropvolgende kapitaalinjecties tussen 2008 en 2010 bijna 28 miljard euro kostten. Voor het eerst heeft het CBS alle bijkomende kosten én opbrengsten van de nationalisatie meegerekend. In totaal kostte het de Staat 6 á 7 miljard euro aan extra rente. Daartegenover stonden inkomsten uit dividend en rente over de garanties die de Staat afgaf; in totaal 4,3 miljard euro. 

Het Ministerie van Financiën houdt altijd vast aan een bedrag van 21,663 miljard euro, maar daarin waren de kosten van het redden van de bank, zoals leningen en garanties, niet meegenomen. Ook de dividenduitkeringen die de Staat in de afgelopen jaren ontving van ABN Amro zijn niet in het bedrag meegenomen. Bovendien gaat dat bedrag alleen over ABN en niet over ASR en RFS, de holding waar ABN Amro in 2008 onder viel. 

Bij de redding van ABN Amro in 2008 betaalde toenmalig minister van Financiën Wouter Bos 12,8 miljard euro voor de bankactiviteiten en 4 miljard euro voor verzekeraar ASR. Die laatste is ook nog in handen van de staat. Bovenop dat bedrag van 16,8 miljard moest de Staat nog extra kapitaal verstrekken aan de bank. Al dat geld moest de Staat lenen op de kapitaalmarkt en er moest rente over betaald worden. 

Meer op rtlz.nl:
De ABN Amro verlies-o-meter