Geld en Werk

PSV nu al 22,5 miljoen rijker door Champions League

09 december 2015 10:08 Aangepast: 04 augustus 2017 11:01

Het Champions League-avontuur van PSV legt de club geen windeieren. Voor de fans zal de sportieve prestatie het belangrijkst zijn, maar ook de penningmeester mag juichen.

De Eindhovense club mag namelijk zeker 22,5 miljoen euro bijschrijven door het tot nu toe behaalde succes in het belangrijkste Europese clubtoernooi.

PSV versloeg gisteren op eigen veld het Russische CSKA Moskou met 2-1 en verzekerde zich daarmee van een plek bij de laatste 16.

Lucratief
De Champions Leage wordt niet voor niets een miljoenenbal genoemd. Doordat PSV zich heeft geplaatst voor de groepsfase verdiende het al 12 miljoen euro. Maar ook iedere gewonnen of gelijkgespeelde wedstrijd levert een fikse smak geld op.

De drie gewonnen wedstrijden in de poule leverden 1,5 miljoen per stuk op. Het gelijkspel tegen Manchester United bracht nog eens een half miljoen in het laatje. Bij elkaar telt dit op tot 5 miljoen euro.

En het feest wordt almaar groter en groter. Want ook voor het bereiken van de volgende ronde keert de UEFA (de Europese voetbalbond) 5,5 miljoen euro uit. Daarmee stopt de teller voor de winterstop op 22,5 miljoen.

Bonus
Maar op de eindafrekening zal het ook hier niet bij blijven. Zelfs als de Brabanders geen bal meer raken lopen de inkomsten nog flink op. Welk bedrag hier precies mee is gemoeid is niet te zeggen. Er is namelijk ook nog een pot van 483 miljoen euro die onder de deelnemende clubs wordt verdeeld op basis van wat er in het land van herkomst is neergelegd voor de televisierechten.

Hoeveel dat in Nederland is, is nooit bekend gemaakt. Voordeel voor PSV is wel dat er geen andere Nederlandse clubs meedoen in de Champions League. Dat betekent dat het gehele bedrag dat wordt toegekend aan Nederland bij PSV op de bankrekening wordt gestort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore