Hoe kunnen we er voor zorgen dat de emissie van CO2 flink lager wordt? Volgens econoom Hans de Geus is er maar één oplossing die echt werkt. Marjan Minnesma van Urgenda heeft een hele lijst.
Er is maar één manier en dat is het duurder maken van CO2-uitstoot, zegt Hans de Geus. Hij pleit voor een verhoging van de prijs van CO2 met 250 dollar per ton. Dat is een zeer forse verhoging, nu is de kostprijs nog circa 8 dollar per ton.
Voor bedrijven is er nu geen prikkel om te stoppen met vervuilen, aldus De Geus. "Als de prijs voor CO2 omhoog gaat, dan komt de rest ook." Hij geeft wel aan dat het een politieke keuze is om de prijs voor CO2 fors te verhogen. Hij heeft er een hard hoofd in dat de politiek ook daadwerkelijk de prijs zo flink op te schroeven.
Ook Mathijs Bouman is voorstander van een mondiale CO2-belasting. Alleen dat kan volgens hem een oplossing bieden.
Urgenda: 5-punten lijst
De Stichting Urgenda, organisatie voor duurzaamheid en innovatie, is optimistischer gestemd. In de publicatie 'Nederland 100% duurzame energie in 2030' worden vijf punten besproken die volgens de organisatie moeten worden aangepakt om 100 procent duurzame energie (en dus geen CO2-uitstoot meer) te realiseren in 2030:
- Er moet energie worden bespaard en alle huizen kunnen binnen 20 jaar energieneutraal worden gemaakt
- Verder moeten we grotendeels (75 procent van de auto's) elektrisch gaan rijden. Het resterende kwart van de auto's kan over op biodiesel, bio-ethanol en bio-CNG. Het zwaardere vervoer kan voor bijna de helft over op elektrisch rijden en de rest op bio-CNG
- We moeten minder vlees eten en meer regionale en seizoensgebonden producten
- De industrie moet circulair worden en 2 procent energie per jaar te besparen
- Energie moet anders worden opgewekt: veel zon en wind. Tot er voldoende opslagmogelijkheden en 'smart grids' (bijvoorbeeld de batterij van een elektrische auto) zijn kan biomassa als back-up fungeren.
Energieneutraal, kan ook met huis uit 1910
Volgens Minnesma zou er per jaar 1,5 procent van het bbp, negen miljard euro rekent ze voor, moeten worden gestoken in genoemde maatregelen. Een gemiddelde huiseigenaar kan zijn huis voor 35.000 euro energieneutraal maken, na 15 jaar heb je dat terugverdiend omdat je geen energierekening meer hebt. Ze pleit ervoor dat pensioenfondsen daar geld in steken. Mensen kunnen geld lenen voor het energieneutraal maken en betalen dat terug via hun besparing op hun energiekosten.
Ze geeft aan dat het niet uitmaakt of je een huis hebt uit, zeg, 1910. Het is niet zo dat er helemaal geen energie meer mag ontsnappen. Via zonnepanelen kun je energie opwekken en met een boiler op zonne-energie kun je voor je eigen warme water zorgen, om te douchen of voor het afwassen. Een gasaansluiting heb je dan niet meer nodig.
'Batterijen worden veel goedkoper'
Met batterijen zou je energie die je opwekt op een moment dat je het niet nodig hebt kunnen opslaan. Nu zijn batterijen voor huishoudens nog aan de prijzige kant, zo'n 8000 euro, aldus Minnesma, maar ze verwacht dat die prijs binnen vijf jaar is gedaald tot tussen de 2000 en 3000 euro.
Verder zouden autobezitters die een andere auto kopen kunnen overstappen op elektrisch. Door al die maatregelen zijn we in 2030 3 miljard euro per jaar goedkoper uit, aldus Minnesma.
Hogere CO2-prijs voor industrie
De industrie kan volgens Minnesma veel meer doen dan het nu doet. 2 procent energiebesparing per jaar is volgens haar voor de meeste bedrijven geen probleem. "Daar zouden ze toe moeten worden gedwongen." Het betekent wel dat sommige industrieën zouden ophouden te bestaan, maar daar staat tegenover dat er andere industrieën komen. Energie besparen is altijd het goedkoopste, aldus Minnesma. ''Wat je dan nog nodig hebt kun je oplossen met wind en zon."
Net als De Geus pleit Minnesma voor verhoging van de CO2-prijs, alhoewel ze met een verhoging van 'circa 100 euro per ton' minder ver wil gaan dan De Geus.
Om plastic te maken heb je geen olie nodig, zegt Minnesma, dat kan ook met bio grondstoffen.
'We kunnen nu al over op duurzame economie'
Ongeveer een derde van de energie wordt gebruikt voor huishoudens, een derde voor mobiliteit en een derde door de industrie. De landbouw is goed voor een klein stukje, legt Minnesma uit. Overstappen op een duurzame economie kan volgens haar bij wijze van spreken nu al, in ieder geval voor huishoudens en transport.