Geld en Werk

Ook Whatsapp en Google hekelen iPhone-kraakverzoek FBI

18 februari 2016 11:11 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30
Beeld © Getty

Topmannen van Google en Whatsapp scharen zich achter Apple, dat zich verzet tegen het kraken van telefoons voor de FBI.

Google-topman Sundar Pichai heeft via Twitter zijn steun uitgesproken voor Apple-ceo Tim Cook. Woensdag verzette Cook zich in een openbare brief tegen de verplichting om de FBI te helpen een iPhone van een terrorist te kraken. Een Amerikaanse rechter dwingt Apple hiertoe, maar het bedrijf gaat in beroep.

Beveiligingssleutel delen
De FBI wil informatie van een iPhone die is gebruikt door een van de schutters bij het bloedbad in de stad San Bernandino in december. Hiervoor zou Apple zijn beveiligingssleutel moeten delen. 

Apple wil weigert alleen mee te werken aan het hacken van zijn klanten. De Amerikaanse Justitie zegt dat het gaat om een 'eenmalig verzoek'. Maar als Apple zijn beveiligingssleutel deelt, kan de encryptie van iOS door iedereen die over die sleutel beschikt worden gebroken.

'Onze vrijheid staat op het spel'
Pichai staat achter Cook: "Door bedrijven te dwingen hacken mogelijk te maken komt de privacy van gebruikers op het spel te staan." Volgens Pichai geeft Google overheden bij legale verordeningen toegang tot informatie, maar de eis dat bedrijven de apparaten van gebruikers moeten laten kraken gaat volgens hem te ver.

Ook Whatsapp-ceo Jan Koum steunt Tim Cook, die hij zegt te bewonderen om zijn standpunten over privacy. "We mogen niet toestaan dat deze gevaarlijke standaard wordt gezet. Vandaag staat onze vrijheid op het spel", aldus Koum. Lobby-organisatie Reform Government Surveillance, waar ook Microsoft en Facebook bij betrokken zijn, schrijft dat bedrijven niet verplicht zouden moeten worden om achterdeurtjes in hun software te bieden aan overheden.

Bron: Bright.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore